DAN ZA POVIJEST

SRBIJA NA NOGAMA Kosovo primljeno u MOO, sportaši debitiraju na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru

 Getty Images

Kosovo je primljeno u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) na današnjoj sjednici Izvršnog odbora MOO-a održanoj u Monacu.

Kosovo je tako postala 205. članica međunarodne olimpijske obitelji. Kosovski sportaši će moći braniti boje svoje zemlje na idućim olimpijskim igrama u Rio de Janeiru 2016. godine, a već iduće godine nastupit će na Europskim igrama u Azerbajdžanu.

"Ovo je veliki, povijesni dan za našu zemlju i naše sportaše. Ovo je početak nove ere kosovskog sporta," kazao je predsjednik Kosovskog olimpijskog odbora Besim Hasani. Oglasio se i sada već bivši kosovski premijer Hashim Thaci objavivši kako će kosovsku zastavu na OI u Rio de Janeiru nositi svjetska prvakinja u judu u kategoriji do 52 kg Majlinda Kelmendi (23).

"Čestitam svim kosovskim sportašima na velikom uspjehu. Našu zastavu u Rio de Janeiru nosit će Majlinda Kelmendi," poručio je Thaci koji bi u novoj vladi trebao biti vicepremijer i ministar vanjskih poslova, dok će njegovo mjesto zauzeti Isa Mustafa (63), bivši prištinski gradonačelnik.

MOO je počeo razmatrati primanje Kosova u svoju obitelj prije pet godina. U listopadu ove godine Kosovo je primljeno u privremeno članstvo, zbog čega je Srpski olimpijski odbor prosvjedovao, a od danas je i punopravni član Međunarodnog olimpijskog odbora. Kosovo je još ranije primljeno u Europski olimpijski odbor, čiji je 50. punopravni član.

Kosovo je kao samostalnu državu dosad priznalo 108 od 193 članice Ujedinjenih naroda, ali ne i Srbija gdje je odluka MOO-a proglašena skandaloznom.

"Skandal: Kosovo bez i jednog glasa protiv primljeno u Međunarodni olimpijski odbor", piše srpski Kurir dodavši kako je "primanje Kosova kršenje pravila". Blic je objavio kako je "primanje Kosova u MOO presedan". "Sramota: Kosovo će sudjelovati na Olimpijski igrama", objavio je Telegraf dodavši kako je "takozvana država Kosovo primljena je u punopravno članstvo Međunarodnog olimpijskog odbora".

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić još je u studenom poručio kako je primanje Kosova u članstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta "presedan nad presedanima".

"Ovdje se politika umiješala u sport, što je apsolutno zabranjeno. To je jako loše za budućnost međunarodnog sporta", poručio je tada srpski ministar sporta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. siječanj 2022 04:09