REAKCIJE SPORTAŠA

Štimac: Uzet ću mirovinu! Plaćam porez državi, onda valjda imam i neka prava...

Sportaši u pravi život ulaze kasno, sa 35-36 godina, kad završavaju s karijerama. I ako završe fakultet, u zaostatku su i nailaze na probleme pri zapošljavanju - kaže Renco Posinković
 Dragan Matić / Cropix

Renco Posinković, osvajač zlatne olimpijske medalje, žali što se u javnost plasira teza da je riječ o mirovinama za sportaše iako je ideja zakona da se naknadama konačno definira status sportaša u Hrvatskoj, što je trebalo učiniti znatno prije.

- Znam na vlastitom primjeru da sportaši u pravi život ulaze kasno, sa 35-36 godina, kad završavaju s karijerama. I ako završe fakultet, u zaostatku su i nailaze na probleme pri zapošljavanju. Kao inženjer elektrotehnike, nisam mogao ući ni u uži izbor natječaja u energetskoj tvrtki.

Kod nas se sport katkad percipira negativno, kroz fotografiranje po kafićima, a kad netko uđe u sport s osam godina, a sa 14-15 već ima dva treninga dnevno, ne znam kako bi ti ljudi mogli biti neradnici ili lijenčine.

Hrvatska je prepoznata po sportu, sportaši su građani svijeta, a u vlastitoj domovini su prepušteni sami sebi. Mnogi su u statusu samostalnih obrtnika, klubovi im ne plaćaju ni plaće, a kamoli poreze i zdravstveno osiguranje.

Nažalost, nisu svi u mogućnosti da tijekom karijere zarade velik novac. Nekim drugim zaslužnicima status je riješen, a sad konačno ima političke volje da se riješi status sportaša. Ponavljam, ovdje se radi o vrlo malom broju sportaša, a ako pogledate naše zadnje olimpijske medalje, to su sve niskobudžetni sportovi. Ovo bi trebalo poslužiti kao poticaj mladim ljudima da ustraju u vrhunskom sportu.

Igor Štimac priznaje da nije detaljno upoznat s prijedlogom zakona o sportskim naknadama, ali ga veseli činjenica da se netko napokon počeo baviti statusom sportaša u Hrvatskoj.

- Lijepo je to da se konačno netko sjetio i sportaša - kaže Štimac.

On kao član generacije Vatrenih koja je na Mundijalu 1998. godine osvojila brončanu medalju imat će pravo na naknadu za izvrsnost.

- Za mnoge će to biti značajna naknada jer će im bitno popraviti financijsku situaciju. Drugima će to biti prije svega moralna satisfakcija i potvrda da je ovo društvo konačno iskazalo priznanje za promociju države koju su sportaši napravili svojim rezultatima.

Mnogi će ustvrditi baš na primjeru Vatrenih da je nemoguće izmjeriti promotivni efekt koji su priskrbili Hrvatskoj na SP-u u Francuskoj 1998. Štimac nema dvojbi o tome hoće li se prijaviti za naknadu.

- Zašto ne? Kad plaćam porez u ovoj državi i ispunjavam sve druge obveze, onda valjda mogu koristiti i prava koja mi pripadaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:29