KANAĐANIN U LEDENOJ

STIŽE REKORDER IZ AHL LIGE Mark French novi trener hokejaša Medveščaka

Kanadski stručnjak Mark French (42) novi je trener hokejaša Medveščaka, a ovom treneru će rad u zagrebačkom klubu, koji će sljedeće sezone po prvi put zaigrati u ruskoj KHL ligi, biti prvi posao izvan Sjeverne Amerike.

- Mark French je trener kojeg sam pratio posljednje dvije godine i nadali smo se da će doći trenutak kada će odlučiti nastaviti karijeru u Europi kako bismo ga upravo mi u Medveščaku mogli angažirati. Mark je mladi trener koji prakticira moderni hokej na terenu uz disciplinu i poštovanjem prema svojim igračima i klubu. U svojih šest godina u Hershey Bearsima, filijali NHL kluba Washington Capitalsa, osim što je osvojio Calder kup, naslov prvaka AHL-a, oborio je i više rekorda kluba, te je u jednoj sezoni ostvario čak 60 pobjeda! Uvjeren sam da je upravo Mark trener kakvog Medveščak treba u svojoj premijernoj sezoni u KHL-u, rekao je direktor hokejskih operacija i savjetnik predsjednika kluba Markoantonio Belinić.

- Mark je cijelu svoju AHL trenersku karijeru proveo u Hersheyu i svake sezone je osigurao klubu doigravanje, a osvojio je i Calder kup. Mark još uvijek drži AHL rekord kao trener koji je najbrže uspio ostvariti 100 pobjeda. U Zagreb će donijeti pobjednički naboj, a on sam iznimno je sretan što će pomoći Medveščaku u njegovoj premijernoj KHL sezoni, da postane uspješan klub u drugoj najjačoj ligi na svijetu, izjavio je sportski direktor Medveščaka Aaron Fox.

Mark French, koji je tijekom fakultetskih dana igrao za sveučilišnu momčad Brock (CIAU), trenersku karijeru je počeo graditi odmah nakon završetka fakulteta 1996. godine i to upravo na već spomenutom fakultetu. Prve sezone je bio asistent, a 1997/98. glavni trener Brocka. U sezoni 1998/99. French je Brock zamijenio drugom sveučilišnom momčadi, University of Guelph gdje mu je bila dodijeljena uloga asistenta. Potom je tri sezone radio je kao asistent trenera i asistent generalnog menadžera North Bay Centennialsa, koji se natjecao u OHL-u (Ontario Hockey League). Godine 2002. French je trenersku karijeru nastavio kaliti u sveučilišnoj momčadi Wilfrid Laurier University kao glavni trener.

Sezonu 2004/05. proveo je kao asistent trenera u ECHL klubu Atlantic City Boardwalk Bullies, te je zajedno s glavnim trenerom Mattom Thomasom u 72 utakmice ostvario 42 pobjede, 22 poraza i 8 poraza bilo u produžetku, bilo izvođenjem kaznenih udaraca. Nakon iskustva u Boardwalk Bulliesima, dvije i pol sezone je bio glavni trener i direktor hokejskih operacija Wichita Thundera (Central Hockey League).

Sredinom 2007/08. French je Wichitu zamijenio Hershey Bearsima koji je natječu u AHL-u, u drugoj najjačoj sjevernoameričkoj hokejskoj ligi, i filijala su NHL kluba Washington Capitalsa, te najtrofejniji klub u AHL-u (11 naslova). Prve sezone u Bearsima kanadski stručnjak je radio kao asistent trenera, da bi mu 2009/10. bila povjerena uloga glavnog trenera što je odmah okrunio osvajanjem Calder kupa pobijedivši u finalu Texsas Starse, ali i brojnim rekordima. Naime, ostvario je rekordni broj pobjeda kluba u jednoj sezoni, čak 60 u 80 utakmica, i rekordni broj bodova, 123, što niti jednom treneru prije Frencha nije uspjelo. Bearsi su te sezone bili nepobjediva momčad na domaćem ledu od kraja studenog 2009. do sredine ožujka 2010. te su ostvarili 24 pobjeda zaredom, dok su sveukupno skupili 34 domaće pobjede što je bio još jedan rekord AHL-a. Na gostujućem ledu ostvarili su sveukupno 26 pobjeda što je također bio rekord Bearsa, kao i rekord od 12 gostujućih pobjeda u nizu. Posljednje tri sezone Bearsi su na čelu s Frenchom igrali Konferencijska četvrtfinala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:14