VELIKI OBRAČUN

SUDAR TITANA Duvnjak uoči Karabatića: 'Neka udara koliko hoće, spremni smo na sve!'

Znali smo i prije turnira da put do ćemo za medalju morati preko Francuske i Danske. Vraća se Omeyer? Nema veze’, kaže Duvnjak
 AFP

Stručna terminologija iz nekih drugih sportova primijenjena na utakmicu Hrvatske i Francuske, rekla bi jednostavno - prva meč lopta. Upravo u tom svjetlu može se i treba promatrati naša utakmice s ‘tricolorima’ u nedjelju u udarnom večernjem terminu u 20.15 u Arhusu.

Pobjeda za Herning

Eventualna pobjeda nad najljućim suparnicima s kojima smo u zadnjih desetak godina odigrali desetinu velikih utakmica, a još toliko u godinama prije toga, dala bi znak ‘tehniku’ naše reprezentacije Ivici Udovičiću da unaprijed sprema rezervacije za Herning i polufinale. Ono o čemu također nitko ne razmišlja je činjenica da bi nas eventualna pobjeda protiv Francuza najvjerojatnije i u polufinalu maknula od najgoreg suparnika Danske. Naravno, u toj je prvoj skupini sljedeći favorit također neugodna Španjolska. No, bolje ‘furija’ negi domaći ‘vikinzi’. Izbornik Slavko Goluža spušta loptu na zemlju i o tome ni ne razmišlja:

- Zasad smo sve odradili u skladu s planovima, u drugom smo krugu u kojem nas čekaju teške utakmice. Ova je pobjeda veliki korak i prednost za nastavak, no to ništa neće značiti ne nastavimo li u istom stilu. Protiv Švedske smo imali dobar pokazatelj kako treba igrati. Ako smo izborili prvu pobjedu protiv neke skandinavske momčadi na ‘njihovom’ terenu, znači da smo dobri.

U ovih nekoliko godina koliko je na kormilu reprezentacije Goluža je u pravilu takav, skroman u najavama. Samo je jednom bio istrčao, na EP-u u Srbiji neumjesno je i nepotrebno rekao da mu je draža pobjeda nad Srbijom nego medalja. No, bilo je jedan jedini puta. Sada gleda samo korak po korak, utakmicu po utakmicu.

Nije samo Goluža suzdržan, takvi su i igrači. Nitko ne očekuje da će ‘tricolore’ razvaliti onako kako su to napravili u Španjolskoj na SP-u u četvrtfinalu.

‘Dumolin je jako dobar’

Tada je briljirao Domagoj Duvnjak, zabio je devet pogodaka i letio terenom svih 60 minuta. Dosta je pomogao i Zlatko Horvat koji je dodao pet ‘komada’.

Njih su dvojica u kratkim crtama najavili novi sudar:

- Znali smo da i prije EP-a da put do medalja vodi preko Francuske i Danske. To nije nikakva tajna. Ne zabrinjava me što se u momčad vratio Thierry Omeyer - kaže Duvnjak.

Domagoj je svoju ‘školu’ protiv njega već prošao, s onih je devet pogodaka u Zaragozi diplomirao s odličnim. No, ne istrčava s izjavama da će to bez problema ponoviti. Spreman je opet odigrati svih 60 minuta i ne bježi od odgovornosti:

- Bit će teško, protiv Šveđana smo dobili dosta batina, no dobro ih podnosimo. Ni s Francuzima neće biti puno drugačije. Snažni smo i spremni na sve...

Omeyer je čovjek koji je toliko puta našim rukometašima natjerao suze, no Horvat naglašava da on nije jedina i najveća francuska snaga:

- Pokazao je to i Cyril Dumolin. Gledali smo ga na prošlim utakmicama, koliko smo stigli pročitati, branio je na vrhunskom nivou, ništa nije slabiji od Omeyera.

Inače, naši su reprezentativci iz Kopenhagena do Aarhusa putovali nešto više od pet sati, a neposredno nakon toga isprobali su na popodnevnom treningu parket NRGI Arene. Za nadati se da će im biti sretna kao i Brondby Arena u danskoj prijestolnici gdje su započeli uspješan put.

Omeyer: Pamtim poraz

Slijedile su snimke francuskih utakmica iako je malo toga što jedni o drugima ne znaju: - Sve se zna, tajni nema, toliko smo puta igrali da se predobro znamo, nema nečeg čime jedni druge možemo iznenaditi - zaključio je Duvnjak.

Toliko spominjani Omeyer rekao je francuskim novinarima da je to utakmica s velikim ulogom:

- Sretan sam što sam se vratio, sada se tek odlučuje o svemu. Hrvati se nezgodan suparnik, uvijek su to bili i svi pamtimo zadnju

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 23:44