KRAJ ERE KOSTIMA

Svjetski rekorder traži brisanje svojih rekorda

Svemirski svjetski rekordi postignuti danas zabranjenim poliuretanskim kostimima i dalje su kamen smutnje u plivanju
Cesar Cielo, of Brazil, celebrates after winning the men's 50-meter butterfly final at the Pan Pacific Swimming Championships, Wednesday, Aug. 18, 2010, in Irvine, Calif. (AP Photo/Mark J. Terrill)
 AP

ZAGREB - Mnogi se žale na “niska” vremena postignuta u posljednje dvije godine, vremena koja će se teško pomicati u budućnosti. Iako to zvuči čudno, za inicijativu brisanja vremena iz ere tih kostima, zalaže se i Brazilac Cesar Cielo, aktualni svjetski rekorder na 50 i 100 metara slobodno. On je pozvao FINA-u, Međunarodnu plivačku federaciju, da izbriše te svjetske rekorde:

- Ta se vremena moraju izbrisati jer su nam poremetila sustave vrijednosti. Teško nam se sada orijentirati na nešto što nećemo moći popravljati tako brzo.

Cielo je osvojio treće mjesto na 100 metara slobodno na Panpacifičkim igrama u Irvineu, njegovi rekordi na slobodnoj pedesetici (20.91) i stotki (46.91) trajat će zasigurno jako dugo, no on ih se spreman dobrovoljno odreći.

- Ako danas većina plivača stotku jedva pliva brže od 48 sekundi, pitam se koliko je realno i normalno da na vječitoj listi najboljih i dalje stoji mojih 46.91.

Podsjećamo, FINA je zabranila upotrebu poliuretanskih odijela nakon što su na Svjetskom prvenstvu u Rimu srušena čak 43 svjetska rekorda. Na nedavnom Europskom prvenstvu u Budimpešti nitko nije probio granicu snova u nekoj disciplini, isto je bilo i na prvenstvu SAD-a. Mišljenje koje zastupa Cielo dijele mnogi najpoznatiji plivači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. lipanj 2024 07:18