ANALIZA JUTARNJEG

Tko su favoriti SP-a? Zlato Francuskoj ili Španjolskoj, Hrvatska će teško do medalje!

U Španjolskoj nas čeka veliki rukometni party, smatra Vori za kojeg će Španjolci biti veliki favoriti, jednako kao i Hrvatska na svojim parketima 2009
 Drago Sopta/CROPIX

Francuska, Poljska, Danska, Španjolska, Mađarska i - naravno - Hrvatska imaju šanse za osvajanje titute prvaka svijeta na predstojećem SP-u koji se od 11.-27 siječnja održava u Španjolskoj.

Tako je Igor Vori zaključio veliki intervju na službenim stranicama Međunarodne rukometne federacije. Iskusni hrvatski pivot i kapetan, jedan od samo dvojice - uz Blaženka Lackovića - koji je preživio iz zlatne momčadi iz Portugala 2003., i dalje je optimist.

Veliki rukometni party

U Španjolskoj nas čeka veliki rukometni party, smatra Vori za kojeg će Španjolci biti veliki favoriti, jednako kao i Hrvatska na svojim parketima 2009. Iako ovaj SP, barem po tvrdnjama hrvatskih rukometnih “glavešina”, nije tako važan i nije izborno za neko drugo natjecanje, te je stoga prilika za dokazivanje mlađih igrača, nitko normalan u rukometnom svijetu to prvenstvo ne smatra nevažnim. Nije nevažno ni za Ivana Balića kojeg nećemo imati za predvodnika nakon punih 10 godina velikih uspjeha koji su proslavili hrvatski rukomet.

- Za vrijeme SP-a bit ću u Španjolskoj i ako mi obaveze dopuste, svakako ću ga gledati s tribina - rekao je nekidan Balić u Splitu na proslavi pete godišnjice rukometne Akademije Balić-Metličić.

Za sve one koji vole rukomet, ta je izjava prava hereza. Već i samo zato što ju je izrekao, i Balića bi trebalo objesiti za pete na “vjetrenjače” na splitskoj rivi. I Balića i one koji su sudjelovali u toj farsi - zato što su ubili rukomet. Svjetsko prvenstvo u rukometu bez Ivana Balića, nogometni mundijal u Brazilu bez Lionela Messija, Wimbledon bez Federera, Nadala i Đokovića, plivački SP bez Micheala Phelpsa!?

Život ide dalje

Torta bez šlaga, Božić bez purice, šunke i Isusa, Nova godina bez vatrometa! Tko će normalan uopće i zamisliti Ivana Balića na tribinama za vrijeme odigravanja Svjetskog prvenstva. Svakako ne nitko od nas koji ne “priznajemo” hrvatsku košarku otkad je “otišao” Dražen Petrović!

Kako god bilo, reći će mnogi - život ide dalje. Kako je rekao Vori, za titulu prvaka svijeta borit će se domaćin Španjolska sa željom da ponovi Tunis 2005., kad su baš Hrvatsku zgazili u finalu, neizbježni četverostruki prvaci Francuzi. Poslije osvajanja titule europskih prvaka u Srbiji i Danci će htjeti povratak u vrh nakon kiksa na OI u Londonu. Probat će se ugurati i Poljaci, Mađari, Srbi...

I Hrvatska je dobra

Dobro, zašto ne i Hrvatska s Vorijem, Lackovićem, Duvnjakom, Alilovićem, Čupićem, Štrlekom, Horvatom... za koju je srpski izbornik Veselin Vuković otvoreno rekao da još uvijek ima najbolju momčad na svijetu.

No, izrekao je to prije otpisivanja Balića za kojeg je još tamo u Srbiji na Euru izjavio da je rukometni “posljednji Mohikanac”.

Kauboji će, dakle, igrati bez “indijanca Mohikanca”, druge su reprezentacije za SP predvidjele najjače moguće postave. Ipak, godine čine svoje, ozljede također. Mađari na SP idu bez petorice iz Londona gdje su bili u polufinalu (Fazekas, Ilyes, Perez, Laluska, Gulyas), Islanđanima je otpao Alexander Petersson, Srbi će biti bez Nikole Manojlovića, Slovenci bez Kavtičnika... Španjolski izbornik već je odredio 17 igrača koji će braniti boje domaće reprezentacije i nije se odrekao provjerenih imena, jednako kao i francuski “chef” Claude Onesta.

Provjerena imena

“Stare kosti i nova krv”, to je formula Claudea Oneste kojem se umirovio samo Guillaume Gille dok su i dalje u pogoni svi “starci”, uključujući Jeromea Fernandeza (dvije godine stariji od Balića), Omeyera, Dinarta, Narceissea, a na popis od 21 igrača uvrstio je pet mladaca.

Upravo zbog inzistiranja na provjerenim imenima, Španjolci i Francuzi su prvi favoriti. Vidjet ćemo što mogu ostali iako ni velika iznenađenja nisu isključena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:33