CIJENI HRVATE

Tone Vogrinec: Kad bismo bar i mi mogli imati obitelj Kostelić

Legenda slovenskog skijanja bez dlake na jeziku govori o skijaškim mukama ‘dežele’ i otkriva kako, uz Kosteliće, jako cijeni i Natka Zrnčića-Dima
 Reuters

KRANJSKA GORA - Tone Vogrinec u Kranjskoj Gori pamti puno ljepše dane. Uspjesi Petroviča, Križaja ili Košira uz 20-ak tisuća navijača danas su samo lijepe uspomene, a frustracije uz ispadanja i četrdeseta mjesta realnost.

- Sjećam se kada je ovdje bilo i tri puta više ljudi nego sada. Međutim, uz ovakve rezultate, dobro je da itko dolazi. Maribor je najbolji dokaz koliko Slovenci vole skijanje. Tamo je Tina Maze u dva dana uspjela privući 20 tisuća ljudi.

Ovogodišnje, 49. izdanje Pokala Vitranc bilo je jedno od rezultatski najneuspješnijih za slovensko skijanje. Vogrinec smatra kako je loše stanje posljedica “izgubljene generacije” u kojoj, pogotovo u veleslalomu, nema vrhunskih skijaša.

- Na veleslalomu je bila vrlo tmurna atmosfera. Tragična je činjenica da najbolji Slovenac starta s brojem 48. U Jermanu, pa i u Špornu, imamo dva odlična spustaša, ali tehničke discipline moraju biti naša baza. Nažalost, nikada nećemo imati ozbiljnu spustašku stazu pa moramo odgajati dobre skijaše u tehničkim disciplinama.

Sjeverne susjede često (s pravom!) doživljavamo kao naprednije i organiziranije. Međutim, sport im nagrizaju slične bolesti kao i naš. Recesija je izgovor za neulaganje.

- Ako se financijska situacija ne promijeni, teško ćemo ponovno stvoriti jaku ekipu. Uvijek ćemo imati jednog ili dva dobra pojedinca, ali masovnost je nemoguće stvoriti.

Slovensko skijanje rezultatski danas živi, uz poneku iznimku, gotovo isključivo od rezultata Tine Maze. Ipak, financijska korist za savez je nikakva. Najbolja slovenska skijašica izdvojila se iz nacionalne reprezentacije i osnovala tim s vlastitim sponzorima.

- Iako je Tina pronašla svoju ekipu u kojoj se dobro osjeća, ja se osobno ne slažem s tim načinom rada. Moraš imati ekipu, kolege s kojima ćeš se navečer družiti, razgovarati o utrkama. Osim toga, ako Tina okupi svoj tim i svoje sponzore, nama s te strane ne preostaje ništa. Mi nemamo što prodati i tu se sistem raspada.

- Ako imaš šampiona, on mlađima mora pokazati put ka vrhu. Treniranje s vrhunskim skijašima pomaže mlađima da vide gdje su u usporedbi s najboljima. Primjerice, naši mladi treniraju međusobno i puni su sebe nakon priprema jer se uspoređuju samo međusobno. A kad dođe Svjetski kup shvate koliko su daleko od vrha.





Govoreći o Kostelićima, Vogrinec je uvijek birao riječi i koristio superlative. Antu, Maricu, Janicu i Ivicu ističe kao idealan primjer “zamašnjaka” na kojem se grade reprezentacije.

- Hrvatska reprezentacija idealan je primjer kako mali timovi moraju funkcionirati. Svi u obitelji Kostelić su sportaši od glave do pete. Oni su idealan primjer pravih sportaša i velikih karaktera koji su pomogli da hrvatsko skijanje postane to što je danas. Mislim da bi Slovenija dala jako mnogo da se i njima rode neki Janica i Ivica. Velika je sreća za Hrvatsku što su im se dogodili Kostelići. Ivica jako pomaže mlađoj generaciji, a na njima je da to iskoriste na najbolji mogući način.

Posebno je istaknuo jednoga koji je to već učinio.

- Iznimno cijenim Natka. Svaki put kada ga vidim, kažem mu: ‘Mali, kapa dolje’. Jako je teško da netko iz tako male reprezentacije dođe do takvih rezultata. U njemu biste, nakon Ivičinog odlaska, mogli dobiti lidera - zaključio je Vugrinec.

Postavljači staza znaju raditi idiotarije

Sigurnost je jedna o glavnih tema posljednjih godina u Svjetskom kupu. Vogrinec ne nudi revolucionarna rješenja, ali upozorava na veliku opasnost u brzim disciplinama.

- Mislim da je glavni problem u postavljačima staza koji u brzim disciplinama znaju napraviti idiotarije. Zbog jedne takve postavke je Jerman u Bormiju skoro nastradao. Što se tiče smanjenja brzina, to će biti jako teško. To je kao kad biste u automobilskoj industriji smanjili snagu svih motora. (tp)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:07