POMOĆ OLIMPIJCIMA

Ugovorima sa 154 sportaša HOO kreće za London i Soči

 Goran Mehkek / Cropix

ZAGREB - Velika dvorana hotela Panorama bila je pretijesna za 154 sportaša i sportašice s kojima je Hrvatski olimpijski odbor prvi put javno potpisao ugovore o njihovu ulasku u jedan od četiri razvojna programa. Zbog velikog odaziva budućih korisnika programa, ali i nazočnosti brojnih roditelja i trenera, u Velikoj dvorani hotela vladala je neopisiva gužva. Stekao se dojam da bi i Arena Zagreb bila premalena...

Uoči samog čina potpisivanja glavni tajnik Josip Čop istaknuo je kao dugoročni strateški cilj HOO-a da naši sportaši barem u dijelu karijere participiraju u razvojnim programima olimpijske udruge.

- Motiv nam je preduhitriti mlade sportaše, posebno u juniorskim kategorijama, koji iz različitih razloga napuštaju sport prije nego li se okušaju i u seniorskoj konkurenciji - pojasnio je Čop.

Kroz programe potpore mlađim dobnim kategorijama (12. - 16. godina), posebne skrbi o mladima (16. - 20.) ili potpore kvalitetnim sportašima (20. - 24.), nude se bolji uvjeti za pripreme i natjecanja, vitaminizacija, zdravstvena skrb i osiguranje u slučaju nezgode. Svi ugovori su četverogodišnji, ali se svake godine moraju potkrijepiti rezultatima, sukladno pravilima HOO-a i preuzetim obvezama nacionalnih sportskih saveza.

Među brojnim roditeljima bio je i bivši “vatreni” Ardian Kozniku čija je kći Diana (15) korisnica HOO-ova programa. Kozniku je pohvalio ‘akciju’ HOO-a, naglasivši da potpisani ugovori mogu biti dodatna motivacija mladim sportašima, a slično razmišlja i Diana.

- Ovo će mi biti veliki poticaj u karijeri. Sportski san mi je nastup na Olimpijskim igrama - izjavila je velika hrvatska nada u skokovima u vodu.

HOO skrbi za ukupno 319 sportaša i 64 trenera

U razvojnim programima Hrvatskog olimpijskog odbora trenutačno je 319 sportašica i sportaša. Od toga je u Olimpijskom programu za London 41 sportaš iz 12 sportova, a u predolimpijskom razvojnom programu - njih 11. U Programu potpore kvalitetnim sportašima 32 su korisnika, a u onome “posebne skrbi o mladima” 55 (ekipno) i 99 ‘individualaca’. Program potpore sportašima mlađih dobnih kategorija ima 81 korisnika. U programu sufinanciranja rada trenera 64 su imena, a od toga je 15 vrhunskih trenera, 26 kvalitetnih i 23 trenera mlađih dobnih uzrasta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:09