ISPLATIVA ORGANIZACIJA

Vaterpolski EP vrijedi kao tri Bišćanove sezone u Dinamu

Split je 1981. uspješno organizirao vaterpolski Euro, Zagreb je drugi hrvatski grad organizator ovakvog natjecanja
Rim 300709. 13 Svjetsko prvenstvo u vaterpolu Rim 2009.Polufinalna vaterpolo utakmica: Hrvatska : SrbijaNa fotografiji : tuga na klupi Hrvatske.Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
 Vladimir Dugandzic / CROPIX

ZAGREB - Euro je pred vratima, brojni su gosti već u hrvatskoj metropoli - kraj kolovoza donijet će dodatnu živost u opustjelom gradu, znatno će popuniti hotelske kapacitete. Iako organizacija zahtjevnog natjecanja donosi brojne zamke, organizator ne razmišlja da bi Euro mogao biti financijski fijasko. Upravo suprotno, poručio je izvršni direktor natjecanja Renato Živković, desna ruka Perice Bukića:

- Za malo novaca, uvjetno rečeno, dobit ćemo puno. Prvotni plan organizacije natjecanja u Areni na Laništu, da je ostvaren, bio bi nešto skuplji, a na bazenu na Mladosti, troškovi su za nijansu umanjeni. Prvenstvo zato neće biti nimalo atraktivnije, a ostat će nam uređeni bazen koji je gotovo bio u stanju raspadanja. Bolesnog 30-godišnjaka pretvorili smo u ušminkanu i zdravu ‘bebu’. Naravno, samo zahvaljujući Euru.

U počasnom odboru Eura ‘sjede’ premijerka Kosor, resorni ministar Fuchs, gradonačelnik Bandić, predsjednik HOO-a Mateša, ali i ministar turizma Bajs i predsjednik HTZ-a Bulić. U tom je smislu sve jasno - Euro je prepoznat kao turistička promocija Hrvatske:

- Samo je direktinih sudionika oko 600. Oni ostaju 15 dana u Zagrebu, nije teško izračunati koliko je to noćenja koje oni sami plaćaju. U vrijeme kad je Zagreb još prazan, Velesajam je tek najesen, nije teško izračunati koliko to znači. Za navijače-turiste, teško je prognozirati. Oni će dolaziti na pojedine utakmice, a o plasmanu u završnicu ovisi koliko će ljudi doći i boraviti u Zagrebu. Svi se sjećamo da su ‘mali’ Crnogorci bili za SP u Rimu zatražili 1500 rezervacija - smještaj i ulaznice za završnicu. Sasvim je sigurno, doći će ih puno i u Zagreb, kao i Mađara, Talijana, Srba, svih naših susjeda. Svi će ponešto dobiti, hoteli, restauranti, kafići... zaključio je Živković.

Prodaja ulaznica i suvenira predstavljat će mali dodatni prilog pokrivanju troškova. Računica je jasna, ukupni prihod trebao bi kompletno pokriti rashode i troškove koji uopće nisu enormni, već u skladu s kriznim vremenima.

BROJKE

2 milijuna eura

kompletna organizacija Eura

2 milijuna kuna

uređenje Mladosti

2 milijuna kuna

uređenje tribine i vanjskog bazena

4700

mjesta na tribinama

800.000

Eura kotizacija LEN-u

600

sudionika (igrači, suci, delegati)

10.000

noćenja u Zagrebu minimalno

300

akreditiranih novinara

260

vaterpolista i vaterpolistica

100

volontera

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:01