POČINJE LUDILO

Velika četvorka u borbi za naslov prvaka

(From L) British manager Ross Brawn, Daimler CEO Dieter Zetsche, German driver Nico Rosberg, German seven-time world champion Michael Schumacher, Mercedes motor sports director German Norbert Haug and British manager Nick Fry pose during the presentation of the new Mercedes GP Petronas Formula 1 team, at the Mercedes Museum in Stuttgart, southern Germany, on January 25, 2010. Having retired in 2006, the 41-year-old broke his three-year hiatus to sign a three-year contract to race for Mercedes GP and reunite with Ross Brawn, the man who orchestrated all of his world drivers' championship titles. AFP PHOTO / Patrick HERTZOG
 Reuters

Nova sezona Svjetskog prvenstva Formule 1 započet će ove nedjelje utrkom za Veliku nagradu Bahraina. Na startu će se pojaviti 13 momčadi.

Donosimo neke zanimljive statističke podatke uoči nove sezone:

- Ferrarijevi vozači slavili su u tri od šest dosadašnjih utrka za Veliku nagradu Bahraina, s tim da je od ove sezone novi vozač momčadi “propetog konjića” Fernando Alonso osvojio preostale dvije, tada u bolidu Renaulta. Samo u dva navrata pobjednik u Bahrainu nije startao iz prvog startnog reda, a oba puta krenuo je s četvrte pozicije ( Button 2009. i Alonso 2006.).

- Na startu prve utrke sezone naći će se četiri vozača koji su osvajali naslove svjetskog prvaka (Fernando Alonso, Jenson Button , Lewis Hamilton i Michael Schumacher), te će to biti prvi takav slučaj od 1999. godine ( Mika Häkkinen, Damon Hill, Michael Schumacher i Jacques Villeneuve). Između spomenutih vozača podijeljeno je 11 od posljednjih 12 naslova svjetskog prvaka (jedini preostali osvojio je Kimi Räikkönen).

- McLaren je posljednji put dva svjetska prvaka iz zadnje dvije sezone (Hamiltona i Buttona) imao 1989. godine kada su slavni tandem činili Ayrton Senna i Alain Prost. Također, posljednji su put dva engleska prvaka zajedno za istu momčad vozili 1968. kada su momčadski kolege u Lotusu bili Graham Hill i Jim Clark.

- Schumacher je statistički najuspješniji vozač u povijesti Formule 1 i vlasnik brojnih rekorda (91 pobjeda, 76 najbržih krugova, 68 pole positiona i 1369 osvojenih bodova), a ujedno je i najstariji vozač na početku nove sezone u koju ulazi kao 41-godišnjak. Najmlađi vozač je Španjolac u redovima Toro Rossa Jaime Alguersuari koji će 23. ožujka napuniti 20 godina.

- Najstariji vozač koji je ikad osvojio naslov svjetskog prvaka je Argentinac Juan Manuel Fangio koji je kao 46-godišnjak osvojio svoju petu krunu 1957. godine. Druga dva vozača starosti preko 40 godina koja su osvajala naslove svjetskog prvaka su Talijan Giuseppe Farina (sa 43, 1950.) i Australac Jack Brabham (sa 40, 1966.).

- Ferrari je najuspješnija momčad u povijesti Formule 1 s 210 ostvarenih pobjeda, McLaren je drugi sa 164 pobjede, dok ih je Williams skupio 113. Red Bull Racing je, pak, slavio u tri posljednje utrke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:06