DVA METRA U PRAGU

VIDEO: BLANKA VLAŠIĆ U SUZAMA 'Ovo je povratak koji sam sanjala, nema više bolova i nesigurnosti!'

Blanka Vlašić vratila se na krov svijeta! Nije ponovno svjetska prvakinja, ali ponovno leti. Dva metra na mitingu u Pragu pokazali su da je spremna za najveće visine. Andrea Ivančević je, pak, ponovno popravila nacionalni rekord na 60 prepone koji sada iznosi 8,14.

Čisti prelazak preko čarobne granice ženskog skoka u vis, sedam mjeseci nakon što je naprasno završila sezonu na otvorenom, vinuo je Blanku natrag u orbitu jedne od najatraktivnijih atletskih disciplina, a u jednoj od najboljih hrvatskih sportašica svih vremena prouzročio vulkan emocija.

Skok iz trećeg pokušaja

Dva metra je preletjela u trećem pokušaju i - eksplodirala. Prepoznatljivi krik, zahvala i poljupci Bogu te suze radosnice. Zagrljaj s trenerom Bojanom Marinovićem i, nešto kasnije, ples kojim je stekla vojsku navijača diljem svijeta. Blanka is back! Rezultat iz Češke nije novi svjetski rekord, ali u ovom trenutku ima slično značenje. More emocija razumljivo je s obzirom na brojne sumnje i misli o preranom završetku karijere zbog stalne boli u nozi koje su mjesecima morile Blanku.

- Ovo je povratničko natjecanje kakvo sam sanjala. Preletjela sam dva metra, a niti kada sam pokušavala preskočiti 202 cm nisam osjećala bolove u tetivi, i to mi je najvažnije. Zahvaljujem Bogu jer sam se mnogo molila da budem na visini zadatka. Ovaj rezultat je veliki dar i želim uživati u njemu - javila je Blanka iz Praga.

Visoka Splićanka ovim je rezultatom automatski ušla u krug kandidatkinja za medalju na skorašnjem Svjetskom prvenstvu u poljskom Sopotu (od 7. do 9. ožujka). Jedino je Ruskinja Marija Kučina letjela više - 201 cm. Blanka, Stepaniuk i Beitia išle su preko 200, i to je sve što se tiče granice od dva metra.

- Velika je stvar to što sam iz kategorije “ostale” došla do toga da me smatraju kandidatkinjom za medalju. Dvoranska sezona za mene je bonus jer smo kasno počeli s jačim treninzima. Dva metra su svjetski vrh i cilj je da ne iskačem iz tih gabarita.

Blanka je bila vladarica natjecanja u Pragu, na kojem su nastupile samo četiri visašice. Iz prve je preskočila 185 i 190, iz druge 194, pa ponovno iz prve 197. Emotivno pražnjenje bilo je preveliko da bi bila uspješna i na 202 cm.

- Nakon Götebroga (190 cm) uvukli su se sumnja i nesigurnost, na treningu nisam skočila više od 190 cm pa nisam vjerovala da ću već sada preletjeti dva metra.

Uhov opet najbolji

Drugo mjesto zauzela je Ana Šimić s preskočenih 190 cm. Nakon što je u subotu u Istanbulu obranila naslov dvoranske balkanske prvakinje, zagrebačka atletičarka nadala se osobnom rekordu, ali nedostajalo joj je svježine.

Uspješan dan hrvatske dvoranske atletike u Pragu uveličala je Andrea Ivančević. Treća članica reprezentacije koja će nastupiti na SP-u ponovno je za jednu stotinku popravila vlastiti nacionalni rekord na 60 prepone. U finalu je zauzela treće mjesto u vremenu 8,14 sekundi. Ivančević je u seriji dobrih rezultata, sedam utrka u rasponu od 8,14 do 8,19 sekundi.

Zvijezda večeri bio je Ivan Uhov koji svakodnevno nudi nove argumente zbog kojih bi u zaborav trebao pasti njegov stari nadimak “Red Bull votka”; izjednačio je europski dvoranski rekord Carla Thränhardta - 2,42 metra. U povijesti je samo jedan čovjek letio više od aktualnog olimpijskog prvaka. Kubanac Javier Sotomayor je svjetski rekorder u dvorani (2,43) i na svježem zraku (2,45).

Mateo Ružić je u utrci na 500 metara zauzeo treće mjesto (1:02,21).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 18:13