VETTEL OPET TRAGIČAR

VIDEO: Button u Australiji stigao do prve pobjede u bolidu McLarena!

Riskatna taktika s gumama donijela je aktualnom svjetskom prvaku Jensonu Buttonu u McLarenu pobjedu na Velikoj nagradi Australije
 Reuters

ZAGREB - Formuli 1 je upravo ovo trebalo. Nakon prosjačke opere na uvodnoj utrci sezone u Bahreinu, silnih medijskih prepucavanja oko loših pravila i dosadne dvosatne procesije, oktanski cirkus trebao je pravi spektakl, show za Oscara. I dobio ga.

Scenarij za dramatičnu utrku poprilično je jednostavan, uz jednu dobru, klasičnu stazu treba pasti malo kiše i spektakl je zajamčen. Šteta što ga Ecclestone drži sve manje, a sve više utrke seli na umjetne tvorevine na Bliskom istoku jer u dvije minute utrke na Albert Parku bilo je više akcije nego u dva sata Bahreina.

Australija je ponudila spektakl već na startu. Vettel je zadržao vodstvo, a iza njega je nastala gužva. Massa se probio na drugo mjesto, Kubica je s devetog skočio na četvrto, a prvi je zavoj bio premalen za Alonsa i Schumachera. Zbog međusbnog dodira obojica su završila u boksu, a potom je kamikaza Kobayashi još malo začinio uvodne minute utrke. Japanac je ostao bez prednjeg krila i glavinjao po stazi. Kolatelarna žrtva ispao je Hulkenberg, a na stazu je izašao sigurnosni automobil.

Nakon restarta utrke najviše je profitirao Webber koji se vratio na drugu poziciju, a potom je na scenu stupio “kockar” Button. Najavio je McLarenu prelazak na gume za suho, dok su drugi još gledali u nebu i čekali naredbe iz boksova. Sedam sekundi kasnije aktualni svjetski prvak vratio se na stazu, ali izgledalo je jednako uspješno kao da tenisicama pokušava igrati hokej. Bolida je bilo posvuda. McLaren se otimao poput bijesnog konja, a potom kako se staza sušila tako je Buttonova kocka bila uspješna.

- Mislio sam da će završiti katastrofalno. Čim sam izašao na stazu, postalo mi je jasno da sam možda pogriješio, ali nakon par zavoja, vidio sam da se bolid ponaša dobro - izjavio je Button koji je McLarenu donio prvu pobjedu u sezoni. I to prije Hamiltona.

Buttonov primjer slijedili su i ostali, ali pitanje bi li Britanca slavili kao junaka da Red Bull opet nije bio raspoložen za poklone. Vettel je ponovno bio najbrži na stazi, ali što mu to vrijedi kad su bolidi “letećeg bika” krhki poput orhideje. Mladom Nijemcu su u 26. krugu otkazale kočnice i priča je za njega bila gotova. Button je preuzeo vodstvo, a Kubica je držao drugo mjesto.

Iza njihovih leđa napaljeni Massa, Hamilton, Alonso i Webber borili su se za preostalo mjesto na podiju. Na koncu je završilo spektakularnim sudarom. Hamilton je pokušao prijeći Alonsa, a Webber vrebao njegovu pogrešku. U silnoj želji Australac je “pokupio” Lewisa. Ferrariji su sada bili sigurni, a Australac i Britanac morali su se zadovoljiti devetim i šestim mjestom.

Iduća utrka vozi se u Maleziji 4. travnja, a staza u Sepangu ima težak zadatak ponoviti Albert Park. Fanovi na forumima toliko su oduševljeni da je jedan napisao: Možemo li se utrkivati u Australiji svaki tjedan?

VN Australije, redoslijed:

1. Button (Vbr/McLaren)

2. Kubica (Polj/Renault) +0:12.034

3. Massa (Bra/Ferrari9 +0:14.488

4. Alonso (Špa/Ferrari) +0:16.304

5. Rosberg (Njem/Mercedes GP) +0:16.683

6. Hamilton (Vbr/McLaren) +0:29.898

7. Liuzzi (Ita/Force India) +0:59.847

8. Barrichelo (Bra/Williams) +1:00.536

9. Webber (Aus/RB Racing) +1:07.319

10. Schumacher (Njem/McLaren) +1:09.391...

Ukupni redoslijed:

1. Alonso (Špa/Ferrari) 37 bodova

2. Massa (Bra/Ferrari) 33

3. Button (Vbr/McLaren) 31

4. Hamilton (VBr/McLaren) 23

5. Rosberg (Njem/Mercedes GP) 20

6. Kubica (Polj/Renault) 18...

Poredak konstruktora:

1. Ferrari 70 bodova

2. McLaren 54

3. Mercedes GP 29

4. Reanult 18

5. Red Bull Racing 18...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 15:31