GUI KHURY

VIDEO: OSNOVNOŠKOLAC NADMAŠIO ČUVENOG TONYJA HAWKA I ISPISAO POVIJEST SKEJTANJA Dječak prvi na planetu izveo zapanjujuću rotaciju: 'Ovo je sveti gral'

 
Gui Khury
 Gui Khury / INSTAGRAM

Jedanaestogodišnji brazilski skejter Gui Khury postao je prva osoba koja je uspješno izvela rotaciju od 1080 stupnjeva na vertikalnoj rampi standardne veličine, piše The Guardian.

Khury je tim pothvatom srušio rekord za najviše rotacija oko u jednom skoku na vertikalnoj rampi koji je prije 21 godine na natjecanju X Games u San Franciscu postavio legendarni američki skejter Tony Hawk koji je u sklopu natjecanja "Najbolji trik" izveo rotaciju od 900 stupnjeva.

Naime, Hawk je te 1999. godine postao prvi skejter koji se na vertikalnoj rampi oko svoje osi okrenuo dva i pol puta. Jednako tako, Khury je postao prvi skejter koji se na vertikalnoj rampi oko svoje osi okrenuo tri puta.

Pothvati oba skejtera dugo su se smatrali "Svetim gralom" skejtanja na vertikalnoj rampi.

"Izolacija zbog koronavirusa pomogla jer je prije toga većinu vremena proveo radeći školske zadatke pa nije imao puno vremena za treniranje jer bi kući došao umoran", rekao je za Reuters dječakov otac Ricardo Khury Filho. "Pošto je sada više kod kuće, bolje jede i ima više vremena za treniranje i može se više usredotočiti na treniranje i to mu je pomoglo. Izolacija mu je pomogla da se usredotoči."

Khuryjeva obitelj zbog mjera karantene koje vrijede u Brazilu skoro svaki dan hranu nosi njegovoj baki, a Gui potom ostane kod nje kako bi mogao trenirati na skejterskim rampama koje je njegova obitelj dala napravila u njezinom dvorištu. Upravo je na toj rampi prvi puta izveo spomenuti trik.

Khury je već ranije bio najmlađi skejter koji je izveo rotaciju od 900 stupnjeva na vertikalnoj rampi. To mu je uspjelo kada je imao osam godina.

"Pomislio sam, 'o moj Bože', što sam to napravio?", rekao je Gui za Reuters. "Rekao sam si, 'OK, uspio si izvesti trik, sad možeš proslaviti'."

Khury je povijesni pothvat proslavio s obitelji uz tjesteninu sa sirom.

Hawk je imao 31 godinu kada je uspješno izveo rotaciju od 900 stupnjeva, trik koji je te 1999. godine nazvao vrhuncem svoje karijere.

Osam je skejtera do danas uspjelo izvesti rotaciju od 900 stupnjeva, no neki su je izveli na običnoj vertikalnoj rampi dok su je drugi izveli na većoj rampi koja skejterima nudi mogućnost viših skokova. Osim Hawka, trik su na običnoj rampi izveli Giorgio Zattoni (2004.), Sandro Dias (2004.) i Alex Perelson (2009.). Trik su na većim rampama izveli Bob Burnquist (2010.), Mitchie Brusco (2011.), Elliot Sloan (2011.) i Tom Schaar (2011.).

Tom Schaar je 2012. godine na velikoj rampi iz petog pokušaja izveo rotaciju od 1080 stupnjeva. Trik su nakon njega na velikoj rampi izveli još i Jonathan Schwan (2013.) te Mitchie Brusco (2013. i 2018.).

Khuryjev pothvat snimili su njegovi roditelji i snimku objavili na Instagramu. "Snimku sam poslao svim svojim najdražim skejterima - Tonyju Hawku, Bobu Burnquistu i Nealu Mimsu", rekao je Gui. "Neki su je objavili na svojim Instagram Pričama, a neki su je čak objavili na svojim profilima. To je bilo tako ludo jer se tako što događa jednom u životu. Čudesno je bilo. Najbolji osjećaj ikad."

Khury kaže da će nastaviti vježbati izvođenje trika kako bi ga mogao izvoditi na natjecanjima. Kada ga usavrši, Khury kaže da će pokušati izvesti rotaciju od 1260 stupnjeva, što bi bila tri i pol okreta. "Taj je trik izveo samo Mitchie Brusco i to na velikoj rampi pa će mi biti još teže. Možda je moguće, nikad se ne zna", dodao je Khury.

Skejtanje će na Olimpijskim igrama debitirati u Tokiju 2021. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 23:43