NEMA OPUŠTANJA

VIDEO Rudić: Došli smo do finala, ali tu ne mislimo stati

Čak i Državni zavod za statistiku imao bi ozbiljan posao kada bi se trebala prebrojati sva odličja našeg izbornika Ratka Rudića
 Drago Sopta / Cropix

ZAGREB - Najtrofejniji izbornik, ne samo u Hrvatskoj, ne samo u vaterpolu. Dovoljno je reći - najtrofejniji svjetski trener u momčadskim sportovima. Otkad se 2005. vratio u Hrvatsku, nakon dugog boravka u Italiji i SAD-u, Rudić je već osvojio svjetsko zlato u Melbourneu te svjetsku broncu u Rimu. Sada je na putu prema još jednom zlatu. Kako vizionarska odluka vodstva HVS-a... Možda zapravo i nije, možda je tek logična jer - tko ima Rolls-Royce u garaži, taj ima najbolju limuzinu na svijetu.

Zanimljivo je primijetiti, Rudić je dosad najviše odličja osvojio upravo za Italiju, našeg suparnika u finalu. Njima je podario olimpijsko zlato u Barceloni 1992. te broncu u Atlanti 1996., dao im je svjetsko zlato u Rimu 1994., te dva europska zlata u Sheffieldu 1993. i Beču 1995. kao i broncu u Firenci 1999. Gotovo toliko osvojio je i prije toga za bivšu SFRJ.

Kako Rudić misli pobijediti ‘svoju’ Italiju:

- Opuštanje i zadovoljstvo nakon pobjede nad Srbijom bilo je zabranjeno. Nema veze što smo pobijedili Srbiju, po mom mišljenju najjačeg suparnika. Došli smo do finala i tu ne mislimo stati. No, ne treba se nadati da je Italija slabija no što bi to bila Mađarska. Mladi su, Tempesti je ponajbolji vratar na svijetu, moćni su u obrani, agresivni u kontaktu, na rubu dozvoljenog...

Koliko je Rudić samouvjeren, pokazat će odgovor nakon jednog pitanja - Tempesti je obranio dva penala Mađarima?!

- Pa što...

Tipični Rudić, on potpuno vjeruje u svoju momčad:

- Ne znam je li to najbolja Hrvatska u povijesti. Dugo me, do 2005., nije bilo. Mislim da sada imamo momčad koja je na tragu one iz Melbournea.

Uvijek mirni Rudić, nije to rekao, ali kao da jeste. U Melbourneu smo bili zlatni, bit ćemo i u Zagrebu. Da, zaista treba vjerovati da će Rudić s Hrvatskom osvojiti više no što je uzeo sa SFRJ i Italijom. Samo mu treba dati vremena i pustiti ga da radi po svome. Uostalom, doma je tek nekoliko godina. Ne zvuči baš potpuno ‘demokratski’, no - treba ga proglasiti doživotnim izbornikom.

Peto hrvatsko samostalno finale

OI Atlanta 1996.

Hrvatska - Španjolska 5-7

EP Firenca 1999.

Hrvatska - Mađarska 12-15

EP Kranj 2003.

Hrvatska - SCG 8-9 (produžeci)

SP Melbourne 2007.

Hrvatska - Mađarska 9-8 (produžeci)

EP Zagreb 2010.

Hrvatska - Italija ???

Hrvatski put do finala

Hrvatska - Crna Gora 9-11

Hrvatska - Turska 16-3

Hrvatska - Rumunjska 13-7

Hrvatska - Španjolska 8-6

Hrvatska - Italija 8-5

Hrvatska - Srbija 10-9

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:23