SHOW U NEW YORKU

VIDEO: SJAJNI KAZAHSTANAC ZABILJEŽIO 21. NOKAUT U NIZU Golovkin ujedinio naslove u srednjoj kategoriji

Golovkin je ovom pobjedom WBA naslov obranio 15. puta u nizu, čime je u srednjoj kategoriji na drugom mjestu vječne ljestvice pretekao legendarnog Argentinca Carlosa Monzona
 AFP

Kazahstanac Gennady Golovkin (34-0, 31 KO) u subotu navečer svladao je Kanađanina Davida Lemieuxa (37-34-3, 31 KO) tehničkim nokautom u osmoj rundi te ujedinio WBA, IBO i IBF naslove svjetskog prvaka u srednjoj kategoriji. Meč se održao pred rasprodanim i glasnim Madison Square Gardenom u New Yorku u kojem je 20 548 gledatelja demonstriralo zašto ta arena nosi titulu "meka boksa".

Golovkin je ovom pobjedom WBA naslov obranio 15. puta u nizu, čime je u srednjoj kategoriji na drugom mjestu vječne ljestvice pretekao legendarnog Argentinca Carlosa Monzona, dok za prvim Bernardom Hopkinsom zaostaje za šest obrana. Impresivniji od 15. uzastopne obrane abecednog naslova bio je način na koji je Kazahstanac došao do pobjede - Golovkin je klinički rastavio Lemieuxa za 21. uzastopni nokaut u karijeri, što je na ovoj razini zastrašujuća brojka.

No, svi oni koji su očekivali meč u stilu kultnog "Rata" između Marvina Haglera i Thomasa Hearnsa (1985. u Las Vegasu, Hagler je slavio nokautom u trećoj rundi), a mnogi novinari su u svojim najavama izrazili nadu upravo u takav tip bespoštedne makljaže, nisu došli na svoje. Upravo suprotno, Golovkin je od samog početka sistematski krenuo u napad, bez žurbe, bez jurnjave za velikim udarcima, već s postojanim lijevim direktom koji je nepogrešivo probijao obranu i frustrirao Lemieuxa od prve runde. Kanađanin je imao velikih problema s distancom i tajmingom udarca te do treće runde praktički ni jednom nije dobro pogodio Kazahstanca, a kad mu je konačno prošao desni kroše zauzvrat je popio snažnu ljevicu koja je postavila lijepu kombinaciju Golovkina.

Četvrta runda ponudila je nastavak istog filma, dok je u petoj Golovkin srušio Lemieuxa snažnom ljevicom u tijelo i potom ga još zakačio desnicom dok je ovaj koljenom bio na podu, što mu je sudac ipak oprostio (neopravdano). Ljuti Kanađanin nekako je preživio petu rundu te u šestoj pružio svoje najbolje tri minute meča. No, nebrojeni direkti Golovkina učinili su svoje i njegov nos je sve više i više krvario. Golovkin je to iskoristio u sedmoj rundi i žešćim napadima počeo pripremati kraj borbe - kad je u osmoj nekoliko teških udaraca Kazahstanca ostalo neuzvraćeno, a krv sve jače tekla iz Lemieuxovog nosa, sudac je prekinuo meč.

Publika je zviždala (iako manje nego Donaldu Trumpu koji je bio uz ring), poraženi borac prosvjedovao, ali bila je to dobra odluka, makar malo preuranjena. Golovkin je strpljivo, sistematski i bez nepotrebnog riskiranja rastavio Lemieuxa koji je možda dobio jednu rundu, ali ništa više od toga (statistika meča sve govori - Golovkin je suparnika pogodio s 280 od svojih 549 udaraca, dok je Lemieuxu sjelo tek 89 od 335).

Nakon meča je poraženi Lemieux, koji je pokazao mnogo hrabrosti već time što je pristao na meč s Golovkinom, rekao: "Imam mnogo respekta za Golovkina kao borca. Predugo sam čekao na svoju šansu večeras i to me koštalo. Nadam se da ću jednom dobiti priliku za uzvrat."

Izvan ringa vazda pristojni Golovkin je također imao samo riječi hvale za suparnika: "Dave je jako dobar borac, snažan. Ja sam pokazao da znam boksati i drago mi je što sam pobijedio takvog šampiona." Upitan za sljedećeg suparnika, Golovkin nije oklijevao: "Tko god pobijedi u ogledu Cotta i Alvareza za WBC naslov, protiv njega se želim boriti. Moj je cilj ujediniti sve naslove (fale mu još WBC i WBO) i neću napustiti srednju kategoriju prije toga."

Kazahstanac je inače obavezni izazivač pobjednika toga meča, ali s obzirom na nevoljkost Miguela Cotta da u prošlosti ukrsti rukavice s njim, teško da će do mega-meča doći ako Portorikanac svlada Alvareza. U suprotnom slučaju šanse su veće, budući da Canelo ne izbjegava protivnike te je već izrazio želju da se ogleda s Golovkinom u budućnosti.

S druge strane, ovim su šanse za eventualni ogled Golovkina i Andrea Warda, najboljeg borca super-srednje kategorije i možda najkompletnijeg boksača današnjice svedene na minimum. Ward je nudio pola zarade od meča koji bi se održao na težini od 164 funte (71,2 kg), između srednje i super-srednje kategorije, ali Golovkinov promotor nije bio zainteresiran. Kaže, nema tu toliko love, ali u biti misli da je Ward prevelik rizik za njegov pulena koji je, ironično, boksač kojeg se možda najviše izbjegavalo. Eto, nek je i on jednom bijelo pače u priči....

U prethodnom meču večeri gledali smo zanimljiviju, iako ništa manje jednostranu borbu. Najbolji boksač današnjice po mnogim pound for pound listama, Nikaragvanac Roman Gonzalez (44-0, 38 KO), u muha kategoriji (do 50.6 kg) svladao je Amerikanca Briana Viloriju (42-36-4-2, 22 KO) tehničkim nokautom u 9. rundi. Viloria je snažno krenuo, dobio prvu rundu, ali ostatak meča bio je isključivo u znaku ultra brzog i preciznog Gonzaleza. Borac iz Nikaragve s čak je 370 udaraca pogodio Amerikanca, rušio ga prvi puta u njegovoj karijeri (200 amaterskih i 42 profesionalna meča trebala su da Vilora koljenom dotakne pod ringa!) te na kraju posao završio savršenom kombinacijom od 12 udaraca u nizu. Pound for pound lista neće se tako skoro mijenjati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 05:42