BRUNO ERENT

VRHUNSKI ATLETIČAR ZA KOJEG NISTE ČULI 'Smiju mi se dok brzo hodam, a rušim rekorde kao od šale!'

'Gradio sam karijeru u trčanju, ali u jednom trenutku su me napale brojne ozljede i prijetila mi je stanka od šest mjeseci' - počinje priću Erent

Prije samo godinu dana Bruno Erent počeo se baviti brzim hodanjem, a nedavno je u talijanskom Brusaportu srušio je četiri desetljeća star hrvatski rekord na 10.000 metara u vlasništvu Valerijana Pupovca! Onaj na dvostruko manjoj dionici ‘pao’ je još prošle godine.

- Osjećaj je fantastičan - rekao je 25-godišnji Erent, atletičar Agrama i profesor tjelesnog odgoja u Osnovnoj školi Ivan Merz u Zagrebu, dodavši kako je utrka u Italiji svojevrsna priprema za napad na normu za Olimpijske igre u Rio de Janeiru.

A u brzom hodanju je ovaj diplomirani student Kineziološkog fakulteta završio sasvim slučajno.

- Gradio sam karijeru u trčanju, ali u jednom trenutku su me napale brojne ozljede i prijetila mi je stanka od šest mjeseci. To nisam mogao prihvatiti pa sam se odlučio pridružiti hodačkoj sekciji svog kluba. Bio je to pravi potez - smije se Bruno Erent čija je prednost bila što je došao iz trčanja pa je lako svladao iznimno zahtjevnu tehniku brzog hodanja.

- Iznenađen sam bio napretkom, baš kao i ljudi oko mene - priznaje Bruno koji ulaže puno truda u cilj da se domogne OI u Brazilu.

- Treniram svaki dan u tjednu bez iznimke. Najčešće su to dva treninga dnevno na atletskoj stazi Mladosti, na Jarunu ili u samom klubu. Treninzi su dosta slični onim trkačkim i sastoje se od dionica od 10, 15 ili 20 kilometara, a uz hodački dio tu su i zahtjevni satovi zumbe kako bih povećao i zadržao fleksibilnost kukova, što je iznimno bitno u brzom hodanju.

A kako to izgleda uživo, najbolje je krenuti put Jaruna gdje se Brunu može često vidjeti u treningu.

- Na početku je bilo ruganja, ponekad i neugodnih komentara, ali s vremenom su se svi navikli. Ne zamjeram nikome jer se ranije i meni brzo hodanje činilo smiješnim - priča nam Bruno Erent koji veliku podršku ima u članovima Adidasove škole trčanja u kojoj je do lani imao svoju grupu amaterskih trkača koje je trenirao, popularne ‘Brunčeke’. Nažalost, morao ih je napustiti zbog silnih obaveza u školi i na treningu.

- Sada mi slijede novi treninzi te nastup na Europskom kupu u Španjolskoj sredinom svibnja. Glavni cilj u ovoj godini je napad na olimpijsku normu koji planiram u listopadu u Njemačkoj. Norma je 4 sata i 3 minute na 50 kilometara. Iskreno, nisam još nikada trčao takvu dužinu, ali trebao bih biti spreman - optimističan je Erent koji već ovaj vikend napada svoj rekord u Božjakovini na Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u brzom hodanju.

- Hodanje i ja smo kao cura i dečko. To je bila puzzla koja je nedostajala u mom životu i kada se spojila s ostatkom, to je bilo to - zaključio je Bruno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 04:02