MEDVEŠČAKOVA BAJKA

Za pravi sportski užitak potrebno je poštenje, a ne milijuni

Medveščakov pohod u EBEL-u neće mu donijeti Ligu prvaka ili Europsku ligu, ali hoće respekt i ljubav vjerne publike koju je nemoguće prevariti
 Damir Krajač / Cropix

ZAGREB - Počelo je kao “nadobudna trendi priča koja će trajati do prvog poraza”, a pretvorilo se u vrhunsku zabavu s rezultatskim pokrićem. Svi smo bili skeptični i pitali se koliko će dugo trajati. Do kada će hokej biti zanimljiv i dovoljno nov da se na njemu izredaju svi koji žele vidjeti i biti viđeni? Koliko će trebati utakmica da purgerima dosade kanadski i američki Hrvati? Priznajem, mislio sam da će prije ili poslije euforija splasnuti i da će navijačke horde početi zaobilaziti Ledenu.

Međutim, projektu Medveščaka udareni su tako čvrsti temelji da svi putovi i dalje vode u Dom sportova. Još se traži karta više , a utakmica protiv Graza pokazala je da čak i stroga sigurnosna pravila neki put mogu i moraju biti prilagođena situaciji. Upozorenja o oslobađanju stepenica bila su besmislena jer je sjedeće mjesto, pa makar i u prolazu, u četvrtak bilo premija...

Slični prizori očekuju nas već za pet dana. Pobjeda nad Grazom osigurala je još najmanje dvije hokejske veselice u Zagrebu ove sezone (prva u četvrtak, 11. ožujka) koje će, bez sumnje, ponovno napuniti dvoranu. Navijači su prepoznali trud, predanost i dobre vibracije koje se u Ledenoj emitiraju u tsunamijima. Medveščak je najbolji primjer da za pravi sportski užitak nisu potrebne Lige prvaka, Europske lige ili milijune eura skupa pojačanja. Poštovanje se može steći i u “austro-ugarskoj” ligi, ali navijačima treba pokazati srce, emociju i poštenje.

- Medveščak je uspješan jer je sve oko njega stvarno, nema prenemaganja. Navijači vide koliko svima u Medveščaku znači uspjeh kluba i zato na bilo koji način žele sudjelovati u tom projektu - smatra predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora Zlatko Mateša.

Samo su jednom ove sezone “medvjedi” nakratko odustali od tih postulata. Tragikomična utakmica posljednjeg kola osnovnog dijela, u kojem su Medveščak i Alba u Ledenoj igrali na poraz, bila je opomena. Prvi i jedini put ove sezone zaradili su neznatan broj zvižduka, a posjet i atmosfera na prvoj utakmici play-offa bili su upozoravajući. Zato Medveščak ne smije pristati ni na kakve kompromise. Krv, znoj i suze prava su formula za zadržavanje publike i atmosfere zbog koje ledeni hodočasnici ne propuštaju niti jednu utakmicu “medvjeda”.

Brad ‘Deda’ Smyth kliže kao mladić

Nekoliko dana odmora Satorovim će momcima jako dobro doći, iako umor nitko ni ne spominje. Najbolji je primjer najstariji igrač, Brad Smyth. Nakon dolaska u Zagreb mnogi su mu prigovarali da ne daje mnogo u obrambenom dijelu. “Deda” je u četvrtak klizao kao mladić.

- Ovako nisam klizao već godinama. Što sam stariji, to sam brži - našalio se Kanađanin koji će za tjedan dana napuniti 37 godina.

Prva utakmica polufinala na rasporedu je već u utorak, a protivnik će se znati nakon nedjeljne utakmice Red Bull Salzburga i Klagenfurta. Pobijede li domaćini, bit će novi protivnici “medvjeda”. Izgube li, Medveščak će putovati u Beč na noge Capitalsima.

TRI KLJUČNA SATOROVA ČOVJEKA

Iako će za novi podvig i prolazak u finale treneru Medveščaka trebati inspiracija svih igrača, ipak bi se moglo reći da neki nemaju pravo na pogrešku. Izdvojili smo trojicu, po našem mišljenju, najjačih aduta koje Ted Sator ima u dvobojima protiv Red Bulla ili Capitalsa.

Mike Ouellette

Drugi strijelac lige kroz sezonu se profilirao kao najubojitiji napadač Medveščaka. Sator ga je u play-offu spojio s Guidarellijem i Hećimovićem koji mu očito idealno odgovaraju. Teško se sjetiti važne pobjede u kojoj Mike nije imao opipljiv učinak, a u šestoj utakmici protiv Graza je dvama ključnim golovima potvrdio polufinale.

T. J. Guidarelli

Iako je dosta oscilirao, uz Ouellettea najkonkretniji napadač koji je seriju protiv Graza odigrao sjajno. Osim rano otpisane “ptice trkačice” Jeffa Coreya, Medveščak nije imao ni približno tako brzog igrača koji je uvijek opasan u kontrama. Iako je tijekom sezone oscilirao, podigao je formu u pravo vrijeme.

Gašper Krošelj/Robert Kristan

Kako trener sam kaže: “Najbolji čovjek tijekom sezone u play-offu mi sjedi na klupi jer mu Gašper svojim obranama ne omogućava povratak na gol”. Kristan je bio lokomotiva, pogotovo u Sacilottovu mandatu, koja je ponekad i sama dovukla bodove. Lixov višak promila u krivo vrijeme u vatru je gurnuo Krošelja koji brani maestralno.

Naravno, treba izdvojiti i bekove (Letang, MacAulay, Seeley, Sertich) koji su strahovito podigli razinu obrambene odgovornosti, ali daju i veliki doprinos u napadu.

Medveščak u brojkama

10 milijuna kuna - godišnji proračun

4 milijuna eura - godišnji proračun Graz 99ersa

400 tisuća kuna - poticaj za vrhunski sport od Grada

60 tisuća eura - najveći ugovori igrača

50-70 tisuća kuna - prihod od ulaznica za jednu utakmicu

3000 - broj ulaznica za slobodnu prodaju

30 kuna - biti će cijena ulaznice i sljedeće godine

50 tisuća kuna - troškovi održavanja utakmice

180 tisuća - broj navijača koji je uživo gledao utakmice ‘medvjeda’

1 milijun - okvirna brojka gledatelja koji su hokej gledali u televizijskom prijenosu

7500 - rekordan broj navijača u Ledenoj dvorani

6000 - prosječan broj gledatelja

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:49