DAVIS CUP

ANDY MURRAY U UMAGU KAO NA MATURALCU 'Stvarno uživam ovdje, iako mi zemlja nije omiljena podloga'

Protivnik Andyja Murraya u petak bi mogao biti najbolji junior svijeta Borna Ćorić
 Goran Šebelić/CROPIX

Pojavili su se pred novinarima kao da idu na maturalac. Dan Evans, James Ward, Colin Fleming i onaj koji nas u Umagu najviše zanima - Andy Murray. Nakon akademske četvrti koja u njihovu slučaju traje sat vremena, opušteni i nasmijani gotovo da nisu uspjeli izgovoriti niti jednu rečenicu bez porcije zafrkancije.

Murray je u Umagu od nedjelje, vratio se u Hrvatsku nakon sedam i pol godina. Te 2006. se nije pretjerano dugo zadržao na Zagreb Indoorsu.

- Zbog toga se dosta slabo sjećam tog turnira, znam da se igra odmah nakon Australian Opena. Izgubio sam u prvom kolu od Ivana Ljubičića, to je uglavnom to - kaže Murray.

Tada je bio kao jedan od najperspektivnijih tinejdžera svjetskog tenisa, ali od Zagreba do Umaga promijenilo se baš sve. Dva Grand Slam naslova i olimpijska titula u Wimbledonu pretvorili su ga u lokomotivu britanskog tenisa.

- Svi pitaju o mojem utjecaju na rezultate ostalih igrača, koji su imali sjajno ljeto. Njima ide sva zasluga za te uspjehe, nisam ja umjesto njih dobio sve te mečeve.

Njegov je najveći izazov uoči Umaga bio kako se pripremiti za tenis na zemlji.

- Nisam igrao mnogo niti sam bio uspješan na zemlji, ali ovdje se već dobro osjećam. Nikome iz momčadi zemlja nije omiljena, ali atmosfera nam je sjajna i jako se veselimo mečevima.

Njegov bi prvi protivnik u petak mogao biti devet godina mlađi Borna Ćorić. Najbolji junior svijeta nije nepoznato lice za Britance.

- Trenira u Londonu, ima britanskog trenera i jako ga cijenimo. Uspjeh hrvatskih tenisača samo je dokaz da novac nije presudan za uspjeh, već glad za pobjedama koju Hrvati imaju. Iako, znam na što ciljate s pitanjem i moram reći da se stvari i kod nas mijenjaju, i naše nove generacije su sve bolje po tom pitanju - ubacio se izbornik Leon Smith.

Inače, Smith u Umagu na dispoziciji ima sedam igrača i postoji snažna naznaka da bi uoči današnjeg ždrijeba mogao zamijeniti nominacije. U momčad bi trebao ući specijalist za parove Jonathan Marray, inače stalni partner Colina Fleminga. U tom bi slučaju iz sastava trebao ispasti James Ward, a Muray onda ne bi igrao parove što ne bi bila loša opcija za Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:29