SJAJAN POČETAK TURNIRA

Dodig bolji od Koroljeva na početku ZG Indoorsa

Hrvatski tenisači Franko Škugor i Ivan Zovko nisu se uspjeli plasirati u 2. kolo igre parova
Zagreb, 010210.U Domu sportova se od 01.02.-07.02. odrzava teniski turnir PBZ Zagreb Indoors.Ivan Dodig (CRO) (na slici) u prvom kolu igrao je protiv Evgeny Koroleva (KAZ). Dodig je pobijedio sa 2:0 u setovima.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Hrvatski tenisač Ivan Dodig , 153. igrač na novoj ATP ljestvici, svladao je Kazahstanca Jevgenija Koroljeva 7-6(9), 6-4 u 1. kolu zagrebačkog ATP turnira u Domu sportova.

Nakon velikog uspjeha u Melbourneu i prolaska kvalifikacija na Australian Openu (prvi puta prošao je u karijeri kvalifikacije na jednom Grand Slam turniru), a potom i pobjede u 1. kolu glavnog turnira nad Španjolcem Juanom Carlosom Ferrerom, i to nakon zaostatka 0-2 u setovima, 25-godišnji Ivan Dodig zadržao je dobar trend i na startu petog izdanja PBZ Zagreb Indoorsa.

Svladao je Koroljeva, osmog nositelja turnira i 50. tenisača svijeta, u meču u kojem je mogao i brže i lakše do pobjede, ali i u kojem je Koroljev imao četiri set lopte u prvoj dionici.

Dodig je odlično krenuo u meč, prvi je napravio break i propustio šansu za vodstvo 5-1. Koroljev se vratio, izborio tie-break u kojem je imao 6-4 i kasnije još dvije set lopte. Ipak, Dodig je imao dobra rješenja u najtežim trenucima, te je izborio pobjedu u tie-breaku s 11-9.

Drugi set opet je bolje otvorio Dodig, poveo je s 2-0, ali se Koroljev opet vratio i poravnao na 2-2. Tada je domaći predstavnik napravio dva uzastopna breaka i osigurao vodstvo 5-2 i servis. Nije uspio odservirati za pobjedu prvi put, ali je bio siguran u desetom gemu, kada je bez izgubljenog poena završio posao.

- Bilo je i treme pred domaćom publikom, mogao sam i brže pobijediti, ali najvažnije je da sam uspio. Drugi servis gem za pobjedu odradio sam besprijekorno - rekao je Dodig odmah nakon meča.

Hrvatski tenisač imao je 10 asova i čak 19 osvojenih poena više od Koroljeva. Vrlo važnu ulogu odigrale su i neforsirane pogreške, Rus ih je napravio 46, čak dvostruko više od Dodiga (23).

Dodig je i prošle godine bio odličan u Zagrebu. Prošao je kvalifikacije, a potom je u glavnom turniru pobijedio dvojicu TOP 50 igrača, Rusa Igora Andrejeva i Latvijca Ernestsa Gulbisa. U četvrtfinalu ga je zaustavio kasniji finalist Mario Ančić.

Dodig je uzvratio Koroljevu za poraz na ATP Challengeru u Genovi prošle godine, na zemljanoj podlozi. Tada je Koroljev slavio u njihovom prvom međusobnom dvoboju u tie-breaku trećeg seta.

Dodig će u 2. kolu igrati protiv Ukrajinca Iljije Marčenka. Marčenko je u 1. kolu lako svladao Talijana Simonea Bolellija 6-2, 6-4 nakon 81 minute igre. Bolelli je prošle godine u veljači bio 36. igrač svijeta, a na zagrebačkom ATP turniru je 2008. godine igrao u polufinalu. Međutim, u zadnje vrijeme je u mizernoj formi. Ovo mu je bio deseti uzastopni poraz, računajući kraj prošle i početak ove godine, što se osjeti i na njegovom renkingu. Trenutno je tek 109. na svijetu.

No, ono što je za Dodiga puno važnije, 22-godišnji Marčenko je sve bolji i bolji, trenutno je na 102. mjestu na ATP ljestvici, što mu je i najbolji plasman u karijeri. Na Australian Openu je, baš kao i Dodig, prošao kvalifikacije i 1. kolo glavnog turnira. Obojica su u Melbourneu pobijedili velikane španjolskog tenisa. Dodig je izbacio Juana Carlosa Ferrera, a Marčenko Carlosa Moyu.

Dodig i Marčenko igrali su dosad međusobno dva puta, 2006. godine na Futuresima u Nigeriji, na tvrdoj podlozi. Obojica su upisali po jednu pobjedu.

Hrvatski tenisači Franko Škugor i Ivan Zovko nisu se uspjeli plasirati u 2. kolo igre parova. Bolji od hrvatske kombinacije bili su četvrti nositelji, Britanac Ross Hutchins i Australac Jordan Kerr u dva tie-breaka. U prvom su pobijedili sa 7-4, a u drugom sa 7-5.

Franko Škugor i Ivan Zovko za nastup u igri parova dobili su pozivnicu organizatora, baš kao i druga hrvatska kombinacija na turniru, Marin Draganja i Lovro Zovko, koji će u 1. kolu igrati protiv Nijemaca Benjamina Beckera i Rainera Schüttlera.

Nakon što je u ponedjeljak Ivan Dodig u 1. kolu pojedinačne konkurencije svladao 8. nositelja, Kazahstanca Jevgenija Koroljeva 7-6(9), 6-4, a sljedeći protivnik bit će mu Ukrajinac Ilja Marčenko, Petar Jelenić jedini će od hrvatskih tenisača na teren u utorak u Domu sportova. Igrat će u 1. kolu protiv Srbina Ilije Bozoljca od 17 sati na središnjem terenu. Jelenić je za nastup u glavnom turniru dobio pozivnicu, a Bozoljac je prošao kvalifikacije.

Preostala četvorica hrvatskih tenisača, Marin čilić, Ivan Ljubičić, Ivo Karlović i Antonio Veić, svoje prve dvoboje na turniru odigrat će tek u srijedu.

ATP Zagreb, 1. kolo:

Dodig - Koroljev (8) 7-6(9), 6-4

Marčenko - Bolelli 6-4, 6-2

Melzer (3) - Brands 6-4, 6-3

O. Rochus - Kunjicin 4-6, 6-2, 7-5

Kukuškin - Zverev 6-4, 6-3

Troicki (4) - Schüttler 6-3, 6-2

parovi, 1. kolo:

Hutchins / Kerr (4) - Škugor / I. Zovko 7-6(4), 7-6(5)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 22:39