BRUTALNA DOMINACIJA

FOTO: KRALJ PARIŠKE ZEMLJE Rafael Nadal pregazio Davida Ferrera za osmi naslov u Roland Garrosu!

Velikom Španjolcu ovo je 12. Grand Slam naslov u karijeri, uz osam Roland Garrosova ima i dva Wimbledona, te po jedan Australian Open i US Open
 AFP

Osvojiti jedan Grand Slam turnir, bez obzira gdje se to dogodilo, ulaznica je za poseban klub u kojem ima mjesta samo za - posebne. Osvojiti osam i to osam na istom turniru bilo je nemoguće zamisliti. Osam na istom turniru. Što se nikad u povijesti tenisa nikad nije dogodilo. Ne samo u Roland Garrosu, nego bilo kojem Grand Slam turniru.

Iako, po njegovim visokim standardima, nije odigrao veliki meč, ostalo je dovoljno goriva za još jedan meč i još jednog protivnika. Nakon Novaka Đokovića.

David Ferrer je prvi put igrao finale Grand Slam turnira. A bio je već polufinalist. I Australian opena i US Opena. I kako se mogao osjećati. Ne samo zato jer je igrao prvo finale, nego i zato jer je lani u polufinalu izgubio 6:2, 6:2, 6:1. Pogodite od koga? Kako se može osjećati tenisač koji je izgubio 16 zaredom na zemlji. Pogodite od koga.

Ferrer nije izgubio set do finala. Izgubio je samo 45 gemova, Nadal 87. Ali što to znači kad je s druge strane Rafael Nadal. Koji je u 18. finalu na Grand Slam turnirima osvojio 12. naslov. I onda kad baš ne igra najbolje...

Ovog puta nije bilo toliko lako kao prošle godine. Opet, Ferrer nije bio ni blizu seta. jednostavno, svaki put kad je imao priliku, a bilo je break lopti, više od deset zaključio je da mora odigrati perfektno. Protv svih ostalih na zemlji, ili većine, tako nešto mu nije bilo potrebno, ali protiv Nadala je jednostavno trebao nešto drugo, nešto više. A to više ne ide protiv najvećeg svih vremena na zemlji. I kako dođu, tako i odu. Ili zato jer je Nadal odigrao briljantan open, ili zato jer je Ferrer potegao žešće.

Moraš mu čestitati, baš kao i Marija Šarapova dan ranije, dao je najviše što može, ali to najviše nije bilo dovoljno protiv Serene Williams i Rafaela Nadala. Rezultat neće Ferreru dati dovoljno kredita, ali takav je život. Igrali su i po kiši, sve je na kraju bilo isto. U trećem setu se vratio nakon ranog breaka Nadala, imao je i break-priliku za 4:3, ali je opet za koji centimetar produžio ruku.

Uostalom, kad je izgubio drugi set Ferreru je bilo sve jasno. I svima nama. Rafael Nadal je izgubio samo jednom u karijeri nakon što je dobio prva dva seta. Prije osam godina u Miamiju protiv Rogera Federera.

Zahvalio je svima pogotovo Ferreru, "žao mi je za danas, želim ti sve najbolje do kraja godine". Njegova godina je sve bolja. Od povratka u Čileu, nikad slabiji od finala. Devet finala. I sedam puta pobjednik. Upisao je 59. pobjedu u Roland Garosu, jednu više od Federera. I osam naslova. Nitko poput Nadala. Kod tenisača. Za godinu dana će u lov na Martinu Navratilovu koja je 9 puta osvojila Wimbledon.

I tako, bio je to dan u kojem je Rafael Nadal prerezao vrpcu još jednog ekskluzivnog kluba. Kluba Nadal. Kluba u kojem ima mjesta samo za jednog čovjeka. A to zna biti i tužno i dosadno. No, uskoro bi mogao dobiti društvo. Nakon Wimbledona. Rogera Federera. U međuvremenu će proslaviti u društvu prijatelja. Pau Gasol je opet bio tamo. I uživao.

FINALE: Rafael Nadal (Špa/3) - David Ferrer (Špa/4) 6-3, 6-2, 6-3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:29