NOVAK ĐOKOVIĆ

'Ja nisam nedodirljiv, samo sam pozitivan'

Ni u šestom ovogodišnjem finalu Rafael Nadal nije pronašao način kako pobijediti Đokovića
 AFP

Novak Đoković odigrao je još jedan briljantan meč i po prvi put u karijeri osvojio US Open. Oteo je još jednu krunu Rafaelu Nadalu. Šesti put u 2011., u šestom finalu, Nadal nije znao kako pobijediti Đokovića.

- Nisam nedodirljiv, samo sam pozitivan i to me drži na vrhu.

Finale je bio spektakularan. Bilo je iscrpljujuće 250 minuta sjediti pred ekranom, još napornije je bilo sjediti na Arthur Ashe stadionu i barem jednom u svakom gemu ustati i zapljeskati dvojici gladijatora koji su se nemilice “šamarali”, a možemo samo zamišljati kako je bilo Đokoviću i Nadalu.

Na početku četvrtog seta Novak se hvatao za leđa, istezao se, povremeno bi se pojavio i grč u nogama. Nadalove majice natopljene znojem gomilale su se pokraj stolice u koju je često sjedao vrteći glavom, ne znajući kako probiti zid što ga je s druge strane mreže izgradio Đoković.

Bio je to jedan od onih mečeva nakon kojeg se pitate - može li se bolje? Više od četiri sata nevjerojatnih izmjena nabijenih snagom, brzinom, preciznošću završilo je nekako naprasno, ostavljajući žal što se neće igrati i peti set. Razlika između pobijeđenog i poraženog bila je mala, daleko manja nego će to pokazati konačan rezultat (6-2, 6-4, 6-7, 6-1).

- U velikim mečevima pobjednika odlučuju sitnice, nekoliko poena. Čini mi se da je pobjednik onaj koji više vjeruje u pobjedu - zaključio je tenisač koji je u ponedjeljak stigao do 64. pobjede iz 66 mečeva koliko ih je odigrao u ovoj godini.

Roger Federer, protiv kojeg je u polufinalu US Opena okrenuo 0-2 u setovima i spasio dvije meč-lopte u petom, spriječio ga je da dođe u priliku napraviti ono što ni on, ni Nadal nisu, iako su došli jako blizu. Federer je za jednu pobjedu, onu u finalu Roland Garrosa, promašio Grand Slam 2006. i 2007., a Nadalu je 2008. za “Golden Slam” nedostajao trijumf na US Openu.

Đokovićeva prilika ostala je zarobljena u polufinalu Roland Garrosa, kad je Roger Federer znao dovršiti posao, za razliku od US Opena. Ostavio je nešto i za sljedeću godinu.

- Bilo bi doista nevjerojatno kompletirati životni Grand Slam. Za to mi još treba pobjeda na Roland Garrosu, ali za to će mi biti potrebno vremena.

Je li Đoković realan ili skroman? Kad pogledate što je napravio ove godine, sve navodi na zaključak da neće dugo čekati. Njegovim se igrama i pobjedama divi cijeli svijet, čak i John McEnroe čijem je rekordu iz 1984. godine (82-3) Đoković opasna prijetnja.

- On je tvorac najbolje sezone u povijesti tenisa - tvrdi McEnroe.

- Bit će teško ponoviti ovo što je Novak napravio - rekao je Nadal držeći još jednom utješni trofej u rukama, gledajući prema čovjeku koji mu je upravo oteo još jednu “igračku”.

Godinu dana ranije stajali su na istom mjestu u izmijenjenim ulogama. Nadal je upravo postao sedmi tenisač u povijesti koji je osvojio naslove na sva četiri najveća turnira, a Đoković je bio prvi koji mu je na tome čestitao. Unatoč porazu u finalu, Đoković je osjetio da se nešto mijenja. Novak neće poreći da je osvajanje Davis Cupa bila početna točka njegove nadolazeće dominacije, ali tvrdi da je iskra frcnula još na US Openu.

- Mogao sam tada izgubiti u prvom kolu, ali dogurao sam do finala. Trebala su mi ta iskušenja da bih počeo vjerovati da mogu osvajati Grand Slam naslove. Tada sam shvatio da imam pogrešan pristup, da ne smijem čekati tuđe pogreške.

Upravo to će i Nadal morati promijeniti, želi li u budućnosti još koji put pobijediti Đokovića. Ovakvog Đokovića. Čekajući na pogrešku, ne ide. Šest puta je izgubio na gotovo jednak način.

- Nije lako izgubiti, ali moraš znati podnijeti poraz. Mislim da sam na pravom putu. Pronaći ću način kako pobijediti Novaka - kaže Nadal.

Prema viđenom, čeka ga teži posao nego kad je rušio Federerovu nadmoć. Rafa je posljednji u kojeg treba sumnjati. No, u finalu US Opena bilo je trenutaka kad ga je Đoković slomio, kad je odavao dojam čovjeka koji gubi vjeru. Federer to nikada nije uspio.

Finale US Opena u brojevima

2.300.000

američkih dolara osvojio je Đoković za prvi naslov na US Openu

24.712

gledatelja pratilo je finale na Arthur Ashe stadionu

250

minuta trebalo je Đokoviću za pobjedu u finalu

64

pobjede u 2011. ostvario je Đoković uz samo dva poraza

29

mečeva odigrali su Đoković i Nadal; Rafa vodi 16-13

28

naslova u karijeri ima Đoković, od čega su četiri Grand Slam trofeja

17

minuta trajao je treći gem drugog seta finala

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:22