AFERA NA INDOORSU

Jelenić o namještanju: To je tipično za hrvatski mentalitet

Zagreb, 020210.U Domu sportova se od 01.02.-07.02. odrzava teniski turnir PBZ Zagreb Indoors.Petar Jelenic (CRO) (na slici) izbacio je Iliju Bozoljca (SRB) 2:0 u setovima.Foto: Neja Markicevic / CROPIX
 Neja Markicevic / CROPIX

Njemački tenisač Michael Berrer , 65. igrač na ATP ljestvici, bio je prejak za hrvatskog tenisača Petra Jelenića na PBZ Zagreb Indoorsu.

U drugom je kolu Berrer pobijedio 544. igrača na svijetu 6-4, 6-3. Tako je nakon Janka Tipsarevića još lakše Berrer došao do druge pobjede u Zagrebu, ali i sedme zaredom, budući da je tjedan dana ranije osvojio ATP Challenger u Heilbronnu.

Jelenić, pak, nije imao previše prostora za igru na servis Berrera, pa tako nije došao do niti jedne break prilike, dok je njemački tenisač iskoristio tri od četiri.

U prvom je setu Berrer napravio break kod 4-4, dok je u drugom od 3-3 nanizao tri gema (dva breaka) za pobjedu i prolaz u četvrtfinale, gdje će mu suparnik biti novi srpski tenisač, Viktor Troicki .

U nastavku programa u četvrtak na teren će izaći tri hrvatska aduta na turniru. Svoje mečeve 2. kola će odigrati Marin Čilić (protiv Köllerera), Ivo Karlović (protiv Sidorenka) i Ivan Ljubičić (protiv Lacka).

ATP Zagreb, 2. kolo:

Berrer - Jelenić 6-4, 6-3

Jelenić o namještanju: To je tipično za hrvatski mentalitet

Meč Petra Jelenića i Ilije Bozoljca pokrenuo je toliko puta ponovljena naklapanja o namještanjima u tenisu. Naravno, dokazi ponovno ne postoje

ZAGREB - Priča nije nova, dapače, postaje već pomalo otrcana. Prema njoj, tenis i kladionice idu ruku pod ruku, a Zagreb Indoors dežurni su sveznalice proglasili idealnim mjestom za okretanje milijuna. Namještanja na svakom koraku, sumnjivci sa zabranjenim prijenosnim računalima ordiniraju po Domu sportova, a zaštitari poput predatora vrebaju prekršitetelje. Kao da bi se netko mogao sakriti u dvorani u koju, s iznimkom mečeva Čilića i Karlovića, navrate “rodbina i prijatelji”.

Prošle godine na tapetu je bila pobjeda Antonija Veića nad Guillermom Cańasom, a sada je sumnjiv još jedan tenisač koji je u Zagrebu stigao do premijerne ATP pobjede. Petar Jelenić i Ilija Bozoljac još su uoči meča prvog kola zagrljeni pred kamerama tvrdili da su odlični prijatelji iz juniorskih dana.

Jesu li momci odlučili unovčiti svoje prijateljstvo? Dokaza nema, mogućnost da se pojave je mikroskopska, ali to neće zaustaviti šaputanja “onih koji sve znaju” o prodaji meča za 50.000 eura. Problematičan je i podatak da je internetska kladionica Betfair primila uplate vrijedne dva milijuna eura, što odskače od uobičajenog.

- Vidio sam to u novinama i ne znam što bih rekao. To je tipično za hrvatski mentalitet. Uopće se ne gleda koliko je netko trenirao da bi stigao do uspjeha ‡ rekao je Jelenić i dodao da je Bozoljac nakon meča bio izvan sebe i na rubu plača.

Tijek spornog meča potjerao je vodu na mlin pobornika teorije zavjere. Bozoljac je imao 6-4 u tie-breaku prvog te prednost od 5-3 u drugom, a izgubio je u dva seta. Jelenić se u drugom setu mučio s grčevima, što je na klađenju uživo podignulo koeficijent za njegovu pobjedu na vrtoglavih 100.

Ostaje nejasno kako je moguće da kladionica, unatoč njegovu lošem fizičkom stanju, omogući takav poklon za okladu na igrača koji je i dalje u rezultatskoj prednosti. Do kraja meča Splićanin je pogodio neke nevjerojatne izravne poene, a pomoglo je i nekoliko Srbinovih dvostrukih pogrešaka.

Ta situacija klasičan je primjer zašto promatrači nikada neće moći dokazati da je neki meč namješten. Kako činjenicama potkrijepiti tezu da je igrač namjerno napravio dvostruku pogrešku ili promašio retern? U pitanju su centimetri koje profesionalci, ako žele, bez problema mogu regulirati. Zato pokušaji dokazivanja i dalje izgledaju kao lov na vještice i bit će tako dok god netko od igrača ne prizna eventualne nečasne radnje. (Tomislav Poljak)





Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. lipanj 2024 10:50