TURNIR KARIJERE

Ljubičić pobijedio Roddicka za naslov!

Ljubičić najvećim naslovom do 13. mjesta na ATP ljestvici
 AP

Ivan Ljubičić je finalnom pobjedom nad Andyjem Roddickom u Indian Wellsu 7-6 (3) 7-6 (5) osvojio najveći naslov u karijeri!

Nije bilo slavlja kao nakon pobjeda nad Đokovićem ili Nadalom. Pogodio je tko zna koji izravni poen servisom, podignuo ruke, skinuo traku i pogledao prema loži. Supruga Aida i trener Ricardo Piatti skakali su od sreće. Nekoliko trenutaka kasnije već je bio u njihovu zagrljaju. Na proglašenju pobjednika izgledalo je kao da je učinio neku sasvim običnu stvar.

LJUBIČIĆ DO 31. ČEKAO NA NAJBOLJI TIE- BREAK U KARIJERI

- Bio je ovo fantastičan tjedan, a nadam se da ću sljedeće godine biti fizički spreman da mogu doći braniti ovaj naslov – kazao je smireni pobjednik.

Ivan Ljubičić u Indian Wellsu ispričao je priču iz najljepših snova. Pobjedom i nad trećim Top 10 igračem na turniru, što mu je uspjelo prvi puta u karijeri, Ljubo je stigao do najvrednijeg trofeja u karijeri. Uz Gorana Ivaniševića Ivan je i do sada bio jedini Hrvat u finalima turnira ove kategorije turnira, ali na naslov je morao čekati do 32. godine. Pobjeda nad Roddickom izbrisala je poraze od Berdycha, Nadala i Federera i donijela Ljubičiću najveći pojedinačni naslov.

- Prije godinu dana bilo je nekih govorkanja da ćeš se ostaviti tenisa. Nije mi drago da si danas bio na terenu, ali drago mi je da nisi otišao jer bismo izgubili vraški dobrog tenisača – duhovito je čestitao Ljubičiću Roddick.

Osim Andyja, Ljubičiću je čestitala i nemala grupa njegovih navijača. 'Hoćemo pobjedu' i 'U boj, u boj, za narod svoj' je u nekoliko navrata prilično glasno odzvanjalo drugim najvećim teniskim stadionom na svijetu.

Proteklih desetak dana u Indian Wellsu ukazao se neki novi, odnosno bolje rečeno stari Ljubičić. Tenis koji nas je vratio u najljepše dane njegove karijere, u šampionske 2005. i 2006. godinu bilo je užitak gledati tijekom cijelog turnira, a pogotovo u finalu. Roddicka je posebno izludio fenomenalnim servisima za koje je Amerikanac bezuspješno tražio najrazličitija rješenja. A-Rod je imao priliku iskusiti ono što njegovi protivnici često osjećaju na reternu – nemoć. Počeo je sredinom drugog seta i s gađanjem strana, ali nije bilo efekta. Dugo ga je bombardirao po sredini, a kada je Amerikanac kretao unaprijed, slijedila je kanonada 'na van'. Taktički zrelo i mudro Ivan je kroz dva tie-breaka nadmudrio velikog protivnika s kojim do sada nije imao najbolji skor (3-7).

U prvom su setu obojica imala po jedan krizni gem u kojima su spašavali 0-40. Roddick se morao izvlačiti već na otvaranju meča, dok je Ljubičić tri vezane break-lopte izvukao u četvrtom gemu. Četvrtu priliku za obrat, ujedno i set-loptu, Roddick je propustio u desetom gemu. Ivanov servis u opasnim je trenucima radio savršeno, za razliku od početka meča kada je bio na mizernom postotku ubačaja.





Ako je ključni, polufinalni tie-break protiv Nadala proglasio najboljim u karijeri, oni sinoćnji protiv Roddicka mogli bi biti najvažniji. Andy je pomogao dvama promašenim reternima na drugim servisima u prvom i laganim promašenim forhendom u drugom, ali Ljubičić je i toj trinaestoj igri pokazao kako je ovog tjedna 'u zoni'.

Teniski krugovi u proteklih godinu-dvije često su predviđali budući izgled vrha ATP ljestvice. Mlada garda, koja je sve zastupljenija u eliti, trebala je već prema mnogim prognozama potpuno privatizirati naslove na najvećim turnirima. U tim se projekcijama našlo vrlo malo mjesta za starije momke pa su čak i Federeru mnogi predviđali skori odlazak u prosječnost ili 'penziju'. Roddick se u tim predviđanjima rijetko spominjalo, a Ljubičića još rjeđe.

Indian Wells je najbolje pokazao da i u njihovim oružjima ima još jako mnogo streljiva. Duhoviti Roddick se tijekom turnira našalio kako prema 'broju nastupa u polufinalu ovog turnira shvaća koliko je star'. Možda su stari u odnosu na spomenute mlade lavove, ali im s vremena na vrijeme definitivno mogu pokvariti zabavu. Iz tjedna u tjedan sigurno ne, ali kada im se poklope stvari kao u kalifornijskoj pustinji...

ATP Indian Wells, finale:

Ivan Ljubičić (20) – Andy Roddick (7) 7-6 (3), 7-6 (5)

Nadalu za utjehu naslov u parovima

Kada već nije uspio prekinuti post pojedinačnih naslova, koji traje još od prošlogodišnjeg turnira u Rimu, Rafa Nadal ulovio je utješnu nagradu - titulu u turniru parova. Sa sunarodnjakom Marcom Lopezom za ulazak u turnir trebao je pozivnicu, koju su iskoristili na najbolji mogući način u finalu svladavši prve nositelje Daniela Nestora i Nenada Zimonjića 7-6(8), 6-3. Šesti je to naslov u parovima za Nadala, a ako će se držati tradicije, do kraja sezone neće više uzeti niti jedan turnir u “dublu“. Naime, Rafa nikada u karijeri nije osvojio više od jedne titule u parovima u jednoj sezoni. (tp)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:17