PRIPREME U MALLORCI

NA TRENINGU S RAFOM Borna Ćorić: 'Kod Nadala nema odmora, svaki dan igramo dva i pol sata!'

Rafa je malo sramežljiv, nakon treninga nema druženja - priznaje juniorski pobjednik US Opena
 twitter

Maksimalno sam opušten, nema nikakvog presinga na kraju sjajne sezone i uživam u svakom trenutku treninga s najboljim igračem na svijetu. Učim na terenu i izvan njega, poručuje s Mallorce Borna Ćorić, hrvatski teniski dragulj koji ovoga tjedna trenira s najboljim tenisačem svijeta Rafaelom Nadalom.

Teniski “seminar” iz snova, koji je kamp Ćorićevih najavio još prije dva mjeseca, fascinirao je sve uključene. Uz Bornu je u Nadalovu Manacoru gotovo cijeli njegov tim: teniski trener Ryan Jones, kondicijski Marino Bašić i menadžer Lawrence Frankopan. Borna kaže da svi uče od najboljeg na svijetu i njegove ekipe.

Razgovor s Tonijem

- Nevjerojatan je intenzitet na kojem drži treninge. Radimo dva i pol sata tenisa dnevno zajedno i za vrijeme treninga gotovo da nema nikakvog stajanja. Tih dva i pol sata naporno je kao pet sati mojeg uobičajenog treninga - kaže Borna u jednom dahu pa pojašnjava:

- Osnovna je stvar da nema stajanja. U njegova dva i pol sata treninga efektivno je gotovo dva sata tenisa, uključujući sve pauze, što je jako puno. Mi na puno duljim treninzima, na kojima radimo i po tri i pol sata, dođemo do takvih rezultata. Stalno se radi, prvih sat vremena gotovo da i ne stanemo. Nema čuđenja kada promaši loptu, odmah nastavlja s vježbom koju radimo.

Fizički, kaže Borna, sve izdržava dobro jer je uoči ovih treninga imao kraći odmor, a i Bašić mu pomaže s puno vježbi za rekuperaciju. Uz trening s Nadalom, Ćorić i teniski trener Jones odrađuju još sat i pol u poslijepodnevnim satima.

- Rafa ima jedan teniski trening dnevno jer zbog koljena ne može više trenirati. Njegov ujak i trener Toni nam je to objasnio, rekao je da su trenirali neusporedivo više kada je Rafa bio mlađi. Toni je vrlo ugodan, sam nam je prišao jedan dan kada smo sami trenirali i započeo razgovor. Pričao nam je o Rafinim mlađim danima, kako je kao osmogodišnjak počeo igrati lijevom rukom i kako se teniski razvijao.

Za razliku od ujaka Tonija, Rafa se i na terenu i izvan njega ponaša prilično suzdržano.

Nema zafrkancije

- To sam i očekivao. To nije bahatost, već profesionalizam. Čak bih rekao da je pomalo sramežljiv. Na treningu nema zafrkancije, niti ima nekog druženja nakon njega. On odradi svoje na najbolji mogući način i onda nastavlja svoju rutinu. Možda je po tom pitanju malo ekstreman, ali meni je ta ozbiljnost korisna. Inače se volim dosta zafrkavati na treningu pa mi promjena dobro dođe jer ću možda i ja morati uvesti više ozbiljnosti za vrijeme samog treninga.

Napunjen samopouzdanjem s najboljeg mogućeg treninga Ćorić u subotu navečer leti u Istanbul na posljednji turnir sezone. Naslov na ITF Futuresu (10.000 $) donio bi mu završetak godine među 300 najboljih tenisača svijeta. Borna još uvijek odrađuje “prljavi posao”, ali sada ima sjajnu predodžbu kako izgleda svakodnevica najboljeg na svijetu. Neprocjenjivo je to iskustvo koje će mu sigurno značiti jako, jako mnogo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2024 11:50