UOČI FINALA

Nadal: Söderling je OK, ponekad me i pozdravi

Šveđanin nije najomiljeniji među igračima na ATP Touru, ali to ga pretjerano ne brine
INDIAN WELLS, CA - MARCH 20: Rafael Nadal of Spain returns a backhand to Ivan Ljubicic of Croatia during the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden on March 20, 2010 in Indian Wells, California. Jeff Gross/Getty Images/AFP== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
 AFP

ZAGREB - U žargonu biste ga vjerojatno nazvali “solo-drinkerom”. Možete probati i s vuk-samotnjak, individualac, zapravo je svejedno. Robin Söderling nikada se nije trudio glumiti najsimpatičniju osobu na svijetu. Njegove fan-grupe, ako i postoje, ne broje milijune članova, a momci iz vrha svjetskog tenisa gotovo sigurno nemaju člansku iskaznicu takvog udruženja. Söderlinga prati glas mrzovoljnog grintala.

‘Neću se promijeniti’

- Ne volim gubiti mečeve, sve što želim jest izaći na teren i pobijediti - objašnjava svoju “nepopularnost” Šveđanin.

Prijateljstva na ATP Touru nisu rijetka, ali njega nećete vidjeti da s prevelikim brojem igrača izlazi na večere ili se druži u slobodno vrijeme. Rezonira slično kao Dinara Safina (“Moj tim mi je dovoljan”), a trener Magnus Norman, nekoć i sam finalist Roland Garrosa (2000.), najbolje mu je društvo.

- Neću se mijenjati zbog drugih. To je samo tenis. Možda ne pozdravljam ostale igrače svaki put kada ih vidim, ali to je zato što sam uvijek nervozan i napet uoči mečeva - objašnjava Söderling.

Novinari su priču uoči finala još dodatno potencirali. Izvučeni su mečevi iz Roland Garrosa 2006. i Wimbledona godinu dana kasnije. Nadal je dobio oba, a napetosti na terenu, pogotovo u All England Clubu, nije nedostajalo. Danas Španjolac tvrdi da je sve u redu.

‘Popravio je osobnost’

- Nakon tog meča u pet setova u Wimbledonu nisam imao ni najmanjih problema s Robinom. Popravio je osobnost, puno češće pozdravlja i mene i ostale igrače. Mislim da je samo bio sramežljiv kada je dolazio na Tour - duhovit je bio Španjolac.

Kakav god bio izvan terena, Söderlinga se “u areni” ni slučajno ne može nazvati sramežljivim. Bombe kakve dolaze s njegove strane mreže igrači rijetko susreću na Touru. Danas će za pobjedu ti projektili morati biti posebno precizno navođeni. Udarci koje ostali igrači samo isprate pogledom Nadal stiže i vraća, a nerijetko i povlači kontre iz naizgled nemogućih situacija.

Söderling zna što ga očekuje i što mora napraviti za pobjedu. Bude li on gospodar događanja na terenu i ne dopusti Nadalu da ga napada, šanse mu rastu. Ostatak je na “sustavu za navođenje projektila” i njegovoj preciznosti...

Argumenti za osvajanje naslova

NADAL

Nadalovi rezultati na ‘crvenoj prašini’ dovoljan su argument da ga se proglasi favoritom.

Četiri naslova u Roland Garrosu daju mu mogućnost da se danas nađe na poznatom terenu.

Bez poraza je na zemlji ove godine. Do Pariza je izgubio samo dva seta, na RG-u još niti jedan.

SÖDERLING

Prošle godine je dokazao da Rafa nije nepobjediv na zemlji u mečevima na tri dobivena seta.

Nadalu se ne smije prepustiti inicijativa, a Söderling živi upravo od napadačkog tenisa.

Prognoza je promjenjiva. Sporiji uvjeti u kojima bi mogao udarati iz sve snage bi mu odgovarali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 15:43