6-4, 6-2, 6-3

Novak Đoković u finalu Australian Opena deklasirao Murraya, naš Dodig mu jedini uzeo set

Murray tako i dalje ostaje bez Grand Slam titule koju britanski tenis čeka od 1936. godine i čuvenog Freda Perryja
 AP

Srpski tenisač Novak Đoković osvajač je ovogodišnjeg Australian Opena , a napravio je to na impozantan način. U finalnom je ogledu pobijedio Britanca Andyja Murraya 6-4, 6-2, 6-3.

Druga je to Grand Slam titula Đokovića u karijeri, a na istom je mjestu, prije tri godine, proslavio premijernu. Tada je na Australian Openu u finalu pobijedio francuskog tenisača Jo-Wilfrieda Tsongu.

S obzirom na razvoj finalnog meča može se s pravom govoriti da je "finale prije finala" Đoković odigrao u polufinalu kada je također u tri seta pobijedio Rogera Federera. No, ta tri polufinalna seta su bila daleko teža od finalnih. Murray je od samog početka bio inferioran u svakom pogledu. U izmjeni udaraca je bio daleko slabiji, a svaki pokušaj promjene taktike je vrlo brzo pao u vodu pred naletima srpskog tenisača. Niti Britančev servis nije značio previše tijekom nedjelje.

Murray tako i dalje ostaje bez Grand Slam titule koju britanski tenis čeka od 1936. godine i čuvenog Freda Perryja. Murray je dva puta gubio finala od Rogera Federera (na US Openu 2008. i na Australian Openu prošle godine), a ovom prilikom se i Đoković za njega pokazao kao ogromna, nepremostiva prepreka.

Najjači otpor je Murray ponudio na početku meča, pa su tako uvodna tri gema trajala skoro pola sata. Ipak, u svakom momentu je Đoković bio korak naprijed, njegovi su udarci izgledali moćnije, preciznije i definitivno - konstantnije. Đoković je gubio vlastiti servis tri puta u meču, ali svaki put je to bio pokušaj povratka Murraya u meč. Srpski tenisač u niti jednom trenutku nije lovio suparnika, već se samo čekala egzekucija od strane njegovog reketa.

Treba reći da je Murray u još jednom finalu bio pritisnut u psihološkom smislu, pa je bilo mnogo grešaka s njegove strane (47 neforsiranih pogrešaka), no kako je igrao Đoković cijeli turnir, pa tako i finalni ogled, teško bi se bilo tko naigrao previše u finalu.

Dodig jedini igrač koji je Đokoviću odzuzeo set

Kako to inače znaju činiti Rafael Nadal i Roger Federer, tako je i srpski tenisač Novak Đoković posve dominirao tijekom dva tjedna trajanja Australian Opena, prvog Grand Slam turnira u godini.

U Melbourneu je Đoković bio nedodirljiv, od prvog do zadnjeg sedmog meča, a zanimljivo da je na tom putu izgubio samo jedan set. Druga je to Grand Slam kruna za Đokovića u karijeri, a i prvu je proslavio na istom mjestu i terenu. Pobijedio je u Melbourneu i 2008. godine kada je slavio u finalu protiv Francuza Jo-Wilfrieda Tsonge.

Taj jedini set koji je ovog siječnja izgubio Đoković je onaj u meču protiv hrvatskog tenisača Ivana Dodiga u 2. kol u . Dodig se tijekom dva seta odlično držao protiv Đokovića, pa je tako prvu dionicu izgubio sa 7-5, a drugu dobio u tie-breaku (10-8). Nakon toga više nije mogao parirati, pa je do kraja meča uzeo još samo dva gema, ali ostaje upisano da je jedini uzeo Đokoviću set, dok to nije uspjelo niti Murrayu, niti Federeru, niti Berdychu, igračima iz kruga deset najboljih na svijetu.

Put Novaka Đokovića do pobjede:

1. kolo: Marcel Granollers 6-1, 6-3, 6-1

2. kolo: Ivan Dodig 7-5, 6-7(8), 6-0, 6-2

3. kolo: Viktor Troicki 6-2 predaja

osmina finala: Nicolas Almagro 6-3, 6-4, 6-0

četvrtfinale: Tomaš Berdych 6-1, 7-6(5), 6-1

polufinale: Roger Federer 7-6(3), 7-5, 6-4

finale: Andy Murray 6-4, 6-2, 6-3

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:07