PAD SA STILOM

Prvi sudar s najboljim u 'Magičnoj kutiji': Ćorić je protiv Đokovića nadmašio sva očekivanja!

 Dean Mouhtaropoulos / getty

U svom premijernom meču karijere protiv prvog igrača svijeta, Borna Ćorić nije razočarao. Novak Đoković je u madridskoj “Magičnoj kutiji” servirao najbolje iz svojeg repertoara, ali otpor najboljeg tinejdžera na Touru bio je puno veći nego što to pokazuje konačnih 2-6, 4-6.

Bornino nadigravanje s najboljim tenisačem današnjice, naročito u drugom setu, nadmašilo je očekivanja i - usuđujemo se reći - u dobroj mjeri zadovoljilo apetite teniskih fanova koji bi ga za koju godinu voljeli vidjeti u obrnutoj ulozi. Bio je standardno rastrčan i borben, nimalo prestrašen ili ukočen, no jaz u kvaliteti i teniskoj inteligenciji još uvijek je prevelik da bi ovakvi izazovi mogli nuditi više uzbuđenja.

Nesigurnost u udarcima

Opasnost se mogla nanjušiti od prvog Ćorićeva servis-gema. Đoković je, s obzirom na trotjednu stanku, krenuo opreznije i primjetno dozirao udarce, ali vrlo brzo je počeo hvatati uobičajenu radnu temperaturu. Na prvoj break lopti, kod vodstva 1-0, reternirao je u mali aut, što je bio samo predznak daljnjih zbivanja.
Borna je izgubio servis u četvrtom gemu. Premda se u izmjenama vrlo dobro kretao, ruka je bila nesigurna. Đokovićeva preciznost tjerala ga je na riskantne lopte, koje su uglavnom završavale neprisiljenim pogreškama.

Dvije ‘duple’ zaredom

Prvi igrač svijeta na servisu je u tim trenucima bio vrlo siguran, izgubivši ukupno pet poena u prvom setu. Jedinu “polušansu” Borna je dočekao kod zaostatka 2-4, kada je imao 15-30, no Đoković mu nije dozvolio da se razmaše. Zadržao je servis, kasnije napravio još jedan break i zaključio prvi set za 34 minute.
Ćorić je na prijelazu iz prvog u drugi set izgubio deset poena u nizu, ali nakon što je Đoković dobio prvi gem, Zagrepčanin je postao efikasniji na servisu. Osvajač 11 Grand Slamova neko vrijeme mu nije uspijevao zaprijetiti, štoviše, prvu priliku da se odlijepi imao je Ćorić. Đoković je u sedmom gemu vodio 40-15, ali jedna krivo zahvaćena lopta i dvije dvostruke pogreške suočile su ga s prvom i jedinom break loptom u meču. Spasio ju je bez problema i poveo 4-3.

Srdačni stisak ruke

Desetak minuta kasnije, neizvjesnosti više nije bilo. Đoković je zaključio da si ne želi nepotrebno komplicirati život, dodao malo gasa te nakon najuzbudljivijeg gema u meču izgubio još samo četiri poena. Ukupno treći Novakov break, kod 5-4, označio je kraj priče. Završilo je 23. Ćorićevim promašajem i srdačnim stiskom ruke dvojice igrača čiji će se putevi u narednim godinama, nadamo se, često presijecati.


ATP Masters 1000 Madrid, 2. kolo: Đoković(1) - Ćorić 6-2 6-4.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. svibanj 2024 13:00