ŠKOT IZBJEGAO BICIKL

ŠTO SE TO DOGAĐA U LONDONU? Monstruozni Federer poklonio Andyju Murrayu jedan gem!

 AFP

Milos Raonic je odustao od trećeg i posljednjeg nastupa u B skupini u Londonu, njegova zamjena David Ferrer uzeo je prvi set u porazu od Keija Nishikorija, te je tako Roger Federer promoviran u polufinale World Tour Finalsa prije nego je udario lopticu u susretu s Andyjem Murrayjem. A da mu to ništa ne znači, Federer je pokazao tako što je za 24 minute eliminirao Škota. Toliko mu je trebalo da prvi set uzme sa 6:0 uz gubitak od samo šest poena. S takvim ishodom prvog seta Murray se mogao pozdraviti sa snovima o polufinalu, u jednoj od loža taj debakl domaće uzdanice promatrao je „Special One“, trener Chelseaja Jose Mourinho. Kad su ga zumirali na četiri velika ekrana, Portugalac je morao istrpjeti zvižduke. Nije baš omiljena faca u Londonu, osim u Chelseaju.

I kao da Federeru nije bilo dosta što ga je većina u O2 Areni dočekala ljepše nego domaćeg igrača Murrayja, nakon tih 6:0 nije se umorio i zadovoljio. Priredio je Škotu takvo poniženje da će ga pamtiti cijeloga života. Murrayja su samo dva poena dijelila od 0:6, 0:6. Bilo je 0:30 na njegovom servisu, 50. minuta na isteku. Užas, ali nekako je pronašao snage dobiti četiri poena za redom i ublažiti sramotu. Upisati jedan gem. Nevjerojatno. Prije ovoga meča bili su 11:11 u karijeri. A mi mislili da je Čilić podbacio…

- Žalostan sam što moram objaviti odustajanje od turnira zbog lakše ozljede kvadricepsa. Imam napuknuće mišića u duljini od pet centimetara, širine tri i dubine jedan centimetar. Bila je ovo teška odluka. Navijači su zaslužili pravi meč, a nema smisla izlaziti na teren ako to nisam u stanju. Učinit ću sve da se sljedeće godine vratim ovdje – rekao je prvi Kanađanin koji je godinu okončao u Top Tenu s omjerom 49-20 i 1107 asova.

Raonic bi izlaskom na megdan Nishikoriju riskirao težu ozljedu i dulju stanku, pauzu od šest do osam tjedana što bi značilo vrlo vjerojatno i tri mjeseca do kompletnog povratka na teren. Jasno je da to nije dolazilo u obzir, da je rizik u odnosu na ono što se može vratiti, bio prevelik. Vjerojatno su mu Ivan Ljubičić i Riccardo Piatti također savjetovali da je odustajanje najbolje rješenje. Tako je Japanac saznao da će igrati protiv Španjolca i mora da je to za njega bilo malo čudno. Naime, upravo je Nishikori eliminirao Ferrera iz utrke za London pobijedivši ga u Parizu, a onda je i jučer morao igrati protiv njega u O2 Areni.

Bio im je to četvrti meč ove godine i četvrta pobjeda Nishikorija. I četvrti put da su igrali set odluke. Čim je Nishikori izjednačio na 1:1 u setovima, bilo je prilično sigurno tko će dobiti. Zato što je slavio u 20 od 22 seta odluke ove godine. I sada je isporučio. Federeru je za potvrdu prolaza bio dovoljan prvi set u korist Španjolca koji je postao prva zamjena koja je zaigrala od 2011. godine (Janko Tipsarević).

Nishikori s pobjedom, 11. nad Top Ten igračem ove godine, nije odmah nakon meča mogao znati hoće li igrati u subotu, ali je postavio visoku prepreku Andyju Murrayju. Škot je za prolaz morao u dva seta nadigrati Rogera Federera, taj se plan raspao u 24 minute.

Federer – Murray 6:0, 6:1.

Poredak: Federer 3-0, Nishikori 2-1, Murray 1-2, Raonic 0-2, Ferrer 0-1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:06