PALJBA DAILY MAILA

STRANI MEDIJI O ČILIĆEVOJ SUSPENZIJI 'Ovo je velika sramota, devet mjeseci za varalice nije dovoljno!'

Podsjeća da su se Andy Murray i Roger Federer založili za veću ažurnost Međunarodne teniske federacije jer je u tom sportu ionako već dovoljno sumnji da se pojedini vrhunski igrači dopingiraju
 AFP

Vijest o ITF-ovom kažnjavanju Marina Čilića prenijeli su svi svjetski mediji te je očekivano povezali sa slučajem Viktora Troickog koji je kažnjen u srpnju tijekom turnira u Umagu.

Daily Mail piše da je tenis u kratkom roku dobio dvije sramotne afere, a sankciju za Čilića dočekali su prilično negativno. Pod velikim naslovom “Devet mjeseci nije dovoljno”, glavni teniski komentator Mike Dickson tvrdi da se ITF ponio velikodušno i da još uvijek ne čini dovoljno kako bi stao na kraj varalicama.

“Ova kazna sigurno neće obeshrabriti igrače koji posežu za dopingom. Neovisno vijeće ITF-a zauzelo je prilično milosrdan stav. Čilićev je slučaj sramotan jer se za njega saznalo još u srpnju, a sve dosad trajala je politika službene šutnje. To je samo pogoršalo cijelu sliku”, smatra Dickson.

Novinar Maila dodaje da bi sumnja ubuduće mogla pasti na svakog igrača koji mjesecima neće igrati i pritom ponuditi obrazloženje da je ozlijeđen “ili neku drugu nevinu izliku”. Podsjeća da su se Andy Murray i Roger Federer založili za veću ažurnost Međunarodne teniske federacije jer je u tom sportu ionako već dovoljno sumnji da se pojedini vrhunski igrači dopingiraju.

Independent piše da je Čilić kažnjen unatoč činjenici što je ITF zaključio kako nije imao namjeru varanja. Dodaju da je uobičajena kazna za doping dvije godine, ali Marinu je zbog olakotnih okolnosti reducirana na devet mjeseci.

“Magla oko Čilićevog samonametnutog egzila iz svijeta tenisa napokon je raščišćena”, slikovit je uvod u izvještaj The Telegrapha koji prenosi ranije navode iz hrvatskih medija o tome da je Marinu sporne tablete u ljekarni kupila majka. Slučaj ih podsjeća na škotskog skijaša Alaina Baxtera koji je na Olimpijskim igrama 2002. u Salt Lake Cityju također zaradio suspenziju zato što nije dovoljno pažljivo čitao upute na pakiranju.

Telegraph piše i da bi Čilić zbog gotovo nezamjetnih tragova niketamida sigurno prošao dopinški test da je uzorak urina predao dan kasnije.

Na slučaj se osvrnuo i CNN. Podsjećaju da je Čilić četvrti kažnjeni tenisač u 2013. i primjećuju da je ITF pojačao borbu protiv dopinga u predvečerje uvođenja elektroničkih bioloških putovnica.*

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:29