VELIKI AMERIKANAC

TENISKA MIROVINA Roddick: 'Samo mi nedostaje onih pet sekundi nakon pobjede. Danas je moj život plaža...'

U tenisu je biti 80 - znak da te svi mlate. U tenisu su jedino važna prva dva-tri. Vremenom i oni u Top 10 dosade i svi postanu nestrpljivi

Jacob Goldman, 60-godišnjak koji živi u Parizu, potrošio je 5.000 dolara za putovanje u Delray Beach. I avanturu života. Igrao je turnir parova u društvu Andyja Roddicka.

- Tenis igram četiri sata dnevno, a nisam loptu mogao prebaciti. Nije lako kad igraš s idolom.

I danas, godinu i pol dana nakon što se oprostio, Roddick stoji iznad svih aktivnih tenisača u SAD-u. Prvi turnir igrao je upravo u Delray Beachu s pozivnicom, kao 17-godišnjak nakon trijumfa na juniorskom Australian Openu. U finalu je pobijedio Marija Ančića.

Mladi dečko u traganju za slavom kasnije je osvojio US Open, bio broj 1, triput izgubio finale Wimbledona i još jednom US Opena. Svaki put od Rogera Federera. Danas je voditelj tv talk-showa...

- Život je plaža.

Uporno tvrdi da mu ništa ne nedostaje. Osim...

- Jedino, ali baš jedino što mi nedostaje je onih pet sekundi nakon pobjede. Bilo kakve pobjede. Ništa taj osjećaj ne može nadomjestiti.

Ni danas, nakon 32 naslova, 612 pojedinačnih pobjeda i više od 20.000.000 dolara od zarada...

- Nikad više ne mogu i neću osjetiti taj trenutak sreće kao dokaz da sam nešto veliko napravio. Posao koji danas radim je fantastičan, ali nema vrhunac. Onaj koji osjetiš na terenu. Kao pobjednik.

Onaj trenutak kad zna da je isporučio ili napravio nešto veliko. Oprostio se nekoliko dana nakon 30. rođendana na US Openu. Izgubio je u osmini finala od Juana Martina del Potra.

U međuvremenu, oslobođen svakodnevnog treninga, trošio je dane i noći na Fox Sportsu. Nije želio biti teniski analitičar, "želio sam na neko neistraženo područje". Daleko najveća osoba koju je ugostio bio je legendarni košarkaški trener Phil Jackson.

- Jedini kojeg su na setu nakon showa ispratili ovacijama. Nije bilo teme od koje je bježao. Ja sam želio skočiti u duboku vodu i učiti. I kad je Phil govorio, svi smo slušali. Znate zašto? Zato što je bio toliko otvoren i pošten.

Prati tenis, bio je oduševljen pobjedom Stanislasa Wawrinke na Australian Openu. Ali...

- Silno me zanima kako će proći u Indian Wellsu i Miamiju. Sad kad više nije autsajder. Bit će mu to prvi i najveći ispit.

Oduševljen je dodanim tjednom na travnatim terenima između Roland Garrosa i Wimbledona.

- Sad su se sjetili to napraviti. Kad sam se oprostio.

Zabrinut je za US-tenis, koji danas ima samo Johna Isnera (13) u Top 50 i gomilu onih koji obećavaju, ali nikako ne stignu isporučiti.

- Njima će to možda izgledati smiješno jer su 20-godišnjaci. Nadam se da će iskoristiti svoje prilike, i to brzo. Čudno je to dok si mlad i misliš da ćeš igrati zauvijek. Onda dođe trideseta i shvatiš da je tvoje vrijeme prošlo.

Veliki je fan momčadskog sporta. Košarke, footballa i baseballa.

- Budem li imao sina, tako ću ga usmjeriti. U sport u kojem može potpisati dobar ugovor. Biti među 80 u tim sportovima nešto znači. Poznat si. U tenisu je biti 80 - znak da te svi mlate. U tenisu su jedino važna prva dva-tri. Vremenom i oni u Top 10 dosade i svi postanu nestrpljivi. Imate li još kojeg?

Kako je onda on uspio?

- I ja bih to volio znati. Ja sam, izgleda, bio sretan. Zašto? Nije to pitanje za mene...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:25