TEK SE ZAGRIJAVA

Uvod dobar, ali Čilić može puno bolje!

Već protiv Španjolca Gimeno Travera ili Rusa Dmitrija Tursunova u 2. kolu, Čilić će morati dignuti razinu igre
 AP

ZAGREB - Marin Čilić rijetko gubi u 1. kolu, a kad su Grand Slam turniri u pitanju, to mu se događalo samo dok je bio "zelen", prije tri godine. Znao sam ponekad mučiti, ali bi protiv suparnika kalibra Ricarda Mella uvijek pronašao put prema pobjedi.

Ništa drugačije nije bilo ni 136-minutnom otvaranju (6-1, 3-6, 6-3, 6-1) Marinovog pohoda u Roland Garrosu. Bilo je perioda, poput prvog i četvrtog seta, u kojima je Čilić djelovao poput vrlo preciznog stroja imunog na ljudske pogreške, ali bilo je i onih drugih. Od polovice drugog do polovice trećeg seta Marin nije igrao kao netko tko može sa sigurnošću tvrditi da će dočekati drugi tjedan u Parizu.

Mečevi poput ovog s 29-godišnjim ljevakom iz Brazila, koji se nakon pet godina vratio u Top 100 i nikoga nikada nije uspio pobijediti u Roland Garrosu, trebali bi biti samo zagrijavanje za one teže ispite koji će doći kako će turnir odmicati. U igri je još puno stvari za doradu, ali Marin je spreman došao u Pariz, može se izvući kao konačan zaključak viđenog u meču s Mellom.

Vidjeli smo vrlo pozitivnu Čilićevu reakciju kad se učinilo da bi mu stvari mogle izmaći kontroli. Naime, Brazilac je kod 3-3 u trećem setu imao 0-40. Do kraja seta Marin je izgubio tri poena, a do kraja meča samo jedan gem.

U Parizu je glavno pitanje može li Nadalova zemljana serija biti zaustavljena? Koliko god se trudili, teško ćete pronaći nekoga tko će vam kao pobjednika ponuditi nekog drugog. Istina, tako se pričalo i prošle godine, pa se niotkuda pojavio Robin Söderling.

Šveđanin je bio među onima koji su u nedjelju bili u akciji i potrudio se što brže obaviti svoj posao protiv Laurenta Recouderca (6-0, 6-2, 6-3). Iako nije ostavio posebno uvjerljiv dojam na turnirima uoči Pariza, Söderling je poslao poruku konkrentima - "opet sam opasan".

Nadal se ne mora brinuti o Šveđaninu prije finala, što je za njega dobra vijest. Loša vijest za Federera, pa i Čilića, je što se Söderling nalazi u njihovoj četvrtini ždrijeba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:34