RICCARDO PIATTI

'Zbog Ljube sam odbio Đokovića. I nisam požalio!'

Nije istina da je Srđan Đoković postavio ultimatum: Nole ili Ljubo! Ja sam im predložio da nađu nekoga drugog, tvrdi Piatti
 Gordan Gabrovec

Vanjski tereni umaškoga teniskog kompleksa ovih su dana puni svakakvih likova. Treneri i “treneri”, znalci i prodavači magle, talenti i neperspektivna djeca (pre)bogatih roditelja. Svi se motaju po kompleksu, treniraju koliko stignu i žele biti dio karavane. Među njima je poznato i priznato lice Ricarda Piattija teško ne primijetiti. Umjesto Ivana Ljubičića, oko njega se našla grupica malih tenisača.

- Uživam u radu s djecom. Tako je najlakše vidjeti kamo tenis ide i kako će se razvijati. U ovoj dobi selektiram i odlučujem hoću li s nekim nastaviti rad ili neću - objašnjava Piatti, pokazujući jednu 13-godišnjakinju koja je upravo završila trening.

U sličnoj je situaciji 1991. u Torinu prepoznao 14-godišnjeg momka iz Banja Luke. Dva desetljeća poslije s tim je momkom, uskoro ocem drugog djeteta, i dalje nerazdvojiv.

- Znam da Ivan kaže da sam mu ja poput drugog oca, ali ja bih radije bio njegov novi Vlado (Ivanov brat, op. a.) nego Stanko (otac, op. a.). Međutim, godine mi u toj mojoj računici nikako ne idu u prilog.

Ponuda iz 2006.

Iako je teško zamisliti Ljubičića i Piattija razdvojene, 2006. talijanski je trener lako mogao reći “zbogom” svojoj drugoj obitelji. Na vrata je navodno pokucao otac tada jednog od najperspektivnijih, a danas najboljeg tenisača svijeta, i postavio ultimatum: ili Nole ili Ljubo!

- To nije točno! U to sam vrijeme ja trenirao s Đokovićem paralelno vodeći Ivana. To je moglo funkcionirati do neke razine, ali jasno mi je bilo da ćemo morati prekinuti takav način rada. Te godine preporučio sam Srđanu da pronađu neko stalno rješenje. S Marianom Vajdom je tada već radio i jako mi je drago zbog njihovih rezultata.

Naravno, mnogi će pomisliti da se Piatti propustio ukrcati na jedan od najuzbudljivijih i najunosnijih teniskih vlakova. Ipak, on tvrdi da mu nije žao što je ostao s Ljubičićem.

Život na Touru

- Odmah sam vidio da je Novak potencijal za broj 1 i rezultate kakve ima danas. Kada je momak s 18 godina toliko inteligentan i talentiran kao on, nije bilo dvojbe da će, kada poboljša fizičku spremu, biti jedan od najboljih.

Danas kad je zaista najbolji, Piatti ne dvoji da će dugo ostati na prijestolju.

- Sazrio je, skupio iskustvo i, što je vrlo važno, upoznao tenis, život na Touru i sve tajne koje vrhunski igrač mora znati. Uz to, postao je globalno prepoznatljiv. Vidio sam njega i djevojku u Monte Carlu gdje smo susjedi. Izgledaju poput filmskih zvijezda, nimalo ne zaostaju za tamošnjim glamurom - zaključio je Piatti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 20:58