DOSPJELI DO OBALE

Akcija spašavanja: Dva slona prešla državnu granicu, pa zaplivala prema otvorenom moru...

Prešli su granicu između Mjanmara i Bangladeša, a mještani su strahovali da bi se mogli utopiti
Mještani su nakon teške situacije slonove uspjeli odvesti na sigurno
 Jashim Mahmud/Afp/Profimedia

Dva azijska slona odvojila su se od svoga krda te navođeni rijekom prešli granicu Mjanmara s Bangladešom. Dospjeli su sve do obale mora, na kojoj su bez hrane proveli četiri dana.

Do obale su ih iz straha usmjerili mještani, koji su "imali već gorko iskustvo gubitka usjeva, pa i ljudskih života, s obzirom na to da slonovi znaju postati agresivni", kazao je Jahid Hossain, lokalni poljoprivrednik.

Ogladnjele životinje danima su privlačile poglede mještana, a u nekom trenutku su zaplivali prema Benglaskom zaljevu, pa se skoro utopili. Spasili su ih domaći ribari, koji su slonove uz pomoć svojih brodica i mreža izveli na obalu.

Nakon što su ih uspjeli dovesti do obale, slonove su vezali, a nakon toga usmjerili natrag prema šumi koja je njihovo posljednje prirodno stanište. Azijski je slon ugrožena vrsta, a šuma se sve više smanjuje, što je i jedan od razloga zastranjivanja ova dva slona.

Dodatno ih je zbunila blokada njihove uobičajene migracijske rute, na čijem je području 2017. godine podignut izbjeglički kamp za narod Rohindže, koji su izbjegli pred mjanmarskom vojnom ofenzivom.

"Ovo je četvrti slučaj zalutalih slonova od kraja godine u tom području od kraja godine", kazao je bangladežanski šef Međunarodne unije za očuvanje prirode Raquibul Amin. "Moramo provesti nadgranični dijalog između Bangladeša i Mjanmara kako bismo bolje pratili kretanja slonova i poduzeli mjere za smanjenje sukoba ljudi i slonova", zaključio je Amin.

Šumarski zavod Bangladeša izvijestio je kako je u toj regiji od lani pronađeno najmanje sedam mrtvih primjeraka vrste azijskog slona.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 17:01