MEĐIMURSKA PRIRODA

‘Akcija spašavanja vodozemaca uspjela je: ‘Spasili smo čak 6100 žaba!‘

Migracija ovih životinja, a time i volonterska akcija njihovog prenošenja, polako ide prema svojem kraju

Podizanje ograda

 JU Međimurska priroda

Iz Javne ustanove Međimurska županija objavili su kako njihova akcija spašavanja vodozemaca daje odlične rezultate. Na četiri crne točke spašeno je čak 6100 žaba. Među njima zavidno prednjači lokacija Križopotje gdje je do sada spašeno čak 5 216 malenih stvorova.

- Među vrstama dominiraju smeđe krastače, koje najčešće viđamo u paru, kako velika ženka nosi manjeg mužjaka na leđima. Početkom akcije bilo je i šumskih smeđih žaba koje već u veljači kreću na migraciju. Osim toga bilježimo i nekoliko jedinki zelenih žaba za koje nije karakteristična migracija jer one su one cijelo vrijeme vezane za blizinu vode pa čak i prezimljuju uz vodu. Osobito nas je razveselilo nekoliko nalaza žabe češnjače u Križopotju i Selnici, vrste koja se najlakše prepoznaje po okomitoj zjenici oka i koja je vezana za pjeskovite terene. Također bilo je i nekoliko nalaza jedinki malog vodenjaka - objavili su iz Međimurske prirode.

Migracija vodozemaca, a time i volonterska akcija njihovog prenošenja polako ide prema svojem kraju te se u narednih tjedan dana planira i uklanjanje ograde.

- Zahvaljujemo svim volonterima na dosadašnjem marljivom uključivanju! - dodali su.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 01:55