POGUBNO

Ako ste psu dali kockicu čokolade, nemojte to više raditi. Ona je za naše ljubimce opasna!

Veterinari obično liječe trovanje izazivanjem povraćanja ili davanjem doza aktivnog ugljena koji čisti toksine

Ilustracija

 Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia/Tierfotoagentur/Alamy/Alamy/Profimedia

Čokolada sadrži kemikalije teobromin i kofein. Ta dva stimulansa psi ne mogu metabolizirati lako kao ljudi pa se nakupljaju u tijelu životinje, mogu ubrzati tjelesne funkcije i uzrokovati opasne nuspojave.

Ozbiljnost negativnog utjecaja čokolade na pse određena je razinama teobromina i kofeina u čokoladnom proizvodu, količinom koju je pas pojeo te težinom i osjetljivošću psa na kemijske stimulanse. Tamna i gorka čokolada najotrovnija je za pse jer sadrži veću koncentraciju teobromina nego mliječna čokolada i značajnije manju koncentraciju od bijele čokolade, piše portal Klik.

Početni simptomi trovanja čokoladom obično se pojavljuju unutar 6 do 12 sati, a mogu uključivati ​​prekomjerno slinjenje i dahtanje, pojačanu žeđ i mokrenje te želučane tegobe praćene povraćanjem i proljevom. Pas može doživjeti ubrzan rad srca i postati nemiran, nervozan i uzbuđen, slično kao osoba osjetljiva na kofein koja je popila previše šalica kave.

U teškim slučajevima, nepravilni otkucaji srca uzrokovani konzumiranjem čokolade mogu smanjiti cirkulaciju, što rezultira padom tjelesne temperature. Ekstremni simptomi uključuju letargiju, grčeve mišića, napadaje i komu, koji ponekad vode do smrti. Budući da je tijelu potrebno više vremena da razgradi teobromin, simptomi trovanja čokoladom mogu trajati danima.

Veterinari obično liječe trovanje izazivanjem povraćanja ili davanjem doza aktivnog ugljena koji čisti toksine iz probavnog sustava pasa prije nego ih krvotok životinje apsorbira. Ovisno o težini trovanja, veterinari će propisati potrebne lijekove ili tekućinu za suzbijanje trovanja.?

Kako pas reagira na čokoladu najviše ovisi o veličini životinje. Komad čokolade imat će izraženiji učinak na Chihuahuu koja obično teži oko 1,8 do 2,7 kilograma nego na Bernardinca koji može težiti i do 81,6 kg.

Sto miligrama teobromina i kofeina po kilogramu težine psa dovoljno je da bude smrtonosno. Različiti proizvodi od čokolade imaju različite razine teobromina i kofeina, a najgori problem je pekarska čokolada.

Zanimljivo je da za vrijeme Božića postoji četiri puta veća, a za Uskrs dvostruko veća vjerojatnost da će psi trebati posjetiti veterinara zbog trovanja čokoladom nego kada nisu blagdani, a posebno ih privlači čokolada u raznim oblicima i figuricama. Tako da, sakrivajte čokoladu od pasa kao što ju sakrivate od male djece jer je svima jednako primamljiva!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 07:53