ŠTO NAPRAVITI?

Ako vam se mačke neprestano tuku, postoji pet stvari na koje morate obratiti pozornost

U prvo vrijeme uvijek pri ruci imajte vodu kojom ćete ih pošpricati ako krenu u sukob
 Ronald Gorsic/Cropix

Neki imaju lijepe priče: doveli su drugu mačku doma, njihova ju je odmah prihvatila i živjeli su sretno do kraja života. No, češće su to priče iz zone sumraka: jedna je napadala drugu, odvajali su ih, nije bilo ni sekunde mira, morali su preudomiti drugu mačku... No, potonja mogućnost trebala bi zaista biti zadnja opcija, nakon što ste isprobali sve moguće kako biste u stanu uspješno proglasili razdoblje miroljubive aktivne koegzistencije.

Najprije treba ustanoviti zbog čega se mačke sukobljavaju, a onda i početi rješavati problem. U većini slučajeva mačke će se tolerirati, neće biti krvi na zidovima i dočekat će vas živi kad se vratite s posla.

Možda je bolesna

Ako je vaš ljubimac, koji je inače najsmirenije biće u svemiru, odjednom postao agresivan, možda nešto sa zdravljem nije ok. Recimo, ako primijetite da napada drugu mačku nakon što joj je ona dodirnula neki dio tijela, možda je to boli, pa bi bilo dobro provjeriti kod veterinara je li sve u redu.

Teritorijalna je

Neke su zaista jako vezane za svoj prostor, druge manje. Ako mački koja je izrazito teritorijalna dovedete nekog novog, ona će to doslovno shvatiti kao da netko napada njezin prostor. S druge strane, morate biti spremni na činjenicu da se mačke mijenjaju kako stare i da će im u nekoj dobi možda početi smetati mačka s kojom žive od malih nogu, pa će se s njom početi sukobljavati.

Nije socijalizirana

Ako se u prvim mjesecima života nije navikla na društvo drugih životinja, bit će teže naučiti je na to. Stručnjaci smatraju kako je najvažnije vrijeme ono između 2. i 14. tjedna.

Nešto je plaši

Možda vi toga niste svjesni, ali je moguće da u domu imate nešto što mačku plaši. Kad je pod stresom, prije će naprasito reagirati. Prvo treba ustanoviti što je problem i kako ga riješiti - ako je to, primjerice, neki zvuk koji dolazi od vaših susjeda, to ne možete promijeniti, no treba vidjeti načine kako ublažiti utjecaj na vašeg ljubimca. Na kraju krajeva, kad je doma nešto čega se boje, mačke u panici postaju agresivne.

Možda se samo igraju

Vlasnici ponekad teško procjenjuju je li riječ o igri ili sukobu. Neke se mačke prilično grubo igraju. Naravno, ako primijetite da bi netko mogao završiti krvav, zaustavite igru odmah. Uz to, nekad gruba igra može završiti pravim sukobom, posebno ako jedna od mačaka agresiju u igri protumači kao običnu agresiju. Ako primijetite da situacija ide u krivom smjeru, posegnite za najvećom kaznom: poprskajte ih vodom. Mrze to, naravno, odvratno je i grozno, ali je najbolji način da odmah prekinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:08