REAKCIJA

Aktivisti traže da se kazni čovjek koji je ubio labuda. ‘Ovo ne smije proći nekažnjeno!‘

Prijatelji životinja su zatražili hitan nadzor i podnošenje prekršajne prijave protiv počinitelja
Ilustracija
 Mikko Palonkorpi/Panthermedia/Profimedia

Nakon što je turist usmrtio labuda u Skradinu, Prijatelji životinja su zatražili hitni nadzor i podnošenje prekršajne prijave protiv njega sukladno Zakonu o zaštiti životinja i Zakonu o zaštiti prirode.

- Naime, policija je utvrdila da u spornom slučaju nema elemenata kaznenog djela i da skok na labuda nije bio s namjerom. Sve to unatoč dokazima i brojnim svjedocima koji su vidjeli da se publika na brodu smijala činu optuženog te da je njegov prijatelj sve to snimao mobitelom. Mi ćemo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da osiguramo da slučaj ne prođe nekažnjeno i da se optuženog tereti prema Prekršajnom zakonu, kada već neće prema Kaznenom - istaknuli su iz udruge.

Podsjetili su i kako prema Pravilniku o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom na zaštićenim životinjskim vrstama određena je visina naknade za ubijanje pojedinog primjerka posebno zaštićenih vrsta: - crvenokljuni labud (Cygnus olor) 3600 kuna, žutokljuni labud (Cygnus cygnus) 9600 kuna.

Podsjetimo, policija je jučer, nakon ponovnog poziva novinara, obećala kako će ipak kontaktirati svjedoka slučaja i saslušati njegovu stranu priče. Učinit će to premda su nakon ispitivanja muškarca koji je skočio na labuda zaključili kako tu nema nikakvih elemenata kaznenog djela niti prekršaja, te protiv turista nisu namjeravali podnijeti nikakvu prijavu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:37