NOTECHIS SCUTATUS

Bankar na pučini shvatio da u čamcu ima društvo, jednu od najotrovnih zmija: ‘Gmizala je oko mene, nisam imao kuda...‘

Sam u svom malom ribarskom čamcu, Thatcher je bio 11 km od obale kad je ugledao zmiju samo nekoliko centimetara od svojih nogu
Tigrasta zmija
 Gippsland Snake Catchers

Većina ljudi pobjegla bi glavom bez obzira pri susretu s na potencijalno smrtonosnom tigrastom zmijom - jednom od najotrovnijih zmija na svijetu, piše Guardian.

No kad je 80-godišnji australski umirovljeni bankar Bob Thatcher ugledao tigrastu zmiju (lat. Notechis scutatus) od jednog metra, nije imao kamo pobjeći.

Sam u svom malom ribarskom čamcu od 1,8 puta 1,2 metra, Thatcher je bio 11 km od obale kad je ugledao zmiju samo nekoliko centimetara od svojih nogu. Nadao se da će uloviti malo ribe i upravo je sjeo nakon što je bacio sidro u jezero Wellington - jedan od obalnih plovnih putova u regiji Victoria's East Gippsland.

- Vidio sam tu čudnu stvar koju nisam odmah prepoznao. Bila je udaljena oko 30 cm od mojih stopala i palucala jezikom, rekao je Thatcher za Guardian Australia.

Rekao je da je tijekom neugodnog događaja opsovao, ali odbio je ponoviti frazu kojom je opisao zmiju. - Nije mi se svidio taj gad - to je sve što ću reći, rekao je.

Bacio nož na nju

Nakon što je shvatio da izlazak iz čamca neće pomoći, Thatcher je krenuo natrag na obalu. U jednom je trenutku bacio nož na zmiju, kako bi zaustavio njezino gmizanje po čamcu.

- Nema izlaza iz tog malog čamca. To je neugodna situacija.

Nazvao je svog sina koji je pozvao hvatača zmija i organizirao da ga dočeka na obali. Nakon vrlo nervozne 30-minutne vožnje, Thatcher se vratio na obalu oko 14.30 sati.

Lovac na zmije Baden Peter iz organizacije Gippsland Snake Catchers pojavio se kako bi se uhvatio zmiju.

- Sakrila se u ovu malu rupu u kojoj je spremnik za gorivo i promolila glavu svakih 20 minuta, rekao je Peter.

- Tigraste zmije mogu biti nepredvidive, a neke su agresivnije od drugih, rekao je. Ova nije bila previše loša. Prošla mi je između nogu kad sam je pustio.

Nije poznato koliko je dugo zmija bila u čamcu, ali Peter sumnja da se možda ukrcala dok je Thatcher lovio ribu. - Mislimo da je možda plivala i pomislila da je Bobov brod suho kopno - to je ideja kojoj sam sklon.

Imao je sreće

30-minutno Thatcherovo putovanje natrag do obale bilo je više nego dovoljno vremena da ugriz tigrove zmije bude smrtonosan.

Profesor Geoffrey Isbister, stručnjak za zmijski otrov i osnivač australskog Projekta zmijskog ugriza na Sveučilištu Newcastle, rekao je da je Thatcher imao jako puno sreće.

- To je jedna od naših najotrovnijih zmija. Svakako je opasna po život i u posljednjih pet godina smo imali nekoliko smrtnih slučajeva na istoku Australije, rekao je.

Isbister je rekao da otrov tigraste zmije može prouzročiti smrt žrtve u roku od 15 minuta, ovisno o težini ugriza. Zbog otrova se krv žrtve može zgrušati, a neurotoksin, može uzrokovati i paralizu.

Svatko koga je zmija ugrize, kaže, trebao bi ostati potpuno miran, čvrstim zavojem imobilizirati područje ugriza i zatim što brže doći u bolnicu.

- Ako vas ugrize, što prije dobijete protuotrov - to bolje, rekao je Isbister.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. srpanj 2024 19:19