SRETAN KRAJ

Bela, Lajka, Luna i Šarava su spašene iz sela kraj Petrinje... "Šarava se već zaljubila!"

Novi su dom našle na Farmici, koja sad prikuplja sredstva za izgradnju štale
 Krava Šarava i svinje prije spašavanja, foto: Farmica

Među brojnim životinjama koje su ovih dana spašene iz potresom pogođenih područja su i neke domaće. Te rijetke sretnice su i one koje će svoj život nastaviti na Farmici, nedaleko od Našica. To su svinje koje su dobile ime Bela, Lajka i Luna, te krava Šarava. Ona im dolazi s iznenađenjem u trbuhu, tako da bi za nekoliko dana Farmica trebala dobiti još jednog stanovnika.

Oduševljeni pratitelji tog utočišta zadovoljno su pozdravili spašavanje svinja, ali najviše ih je oduševila Šarava i njeno maleno.

- Konačno krava na Farmici, tako treba - jedan je od komentara.

image
Lajka i Luna na putu za novi dom, foto: Farmica

Šarava, mora se priznati, nije gubila vrijeme. U roku od samo nekoliko sati ta se zaljubila. U ponija Rockyja, priča nam Ivana Varkonji, voditeljica Farmice. S njim je tijekom jučerašnjeg dana izmjenjivala neke ozbiljne poljupce preko ograde.

- Ma savršeni su. Lajka i Luna se stalno igraju, a njihova starija seka Bela odmara na sijenu. Popucanih je kapilara od jučerašnjeg straha, ali već su se opustile i divno ih je vidjeti ovakve - priča Ivana Varkonji, koja kaže kako je riječ o akciji koju su Farmica i osječke Pobjede poduzeli zajedno. Prva dojava bila je samo za kravu, pa su dogovorili da krenu po nju. No, na slici s njom su u istoj štali primijetili dvije svinje. Imale su nježne poglede, ta dva mala bića u štali, pa su se Pobjednici dogovorili da uzmu i njih.

- Farmica nema zapravo neke uvjete primitka svih tih životinja ali smo brzo razmišljali i djelovali; izrotirali su životinje po nastambama i s velikom vjerom u to da će im za početak biti okej samo da imaju krov nad glavom i da ćemo moći skupiti para da im sagradimo štalu krenuli smo na put, uzbuđeni! Hey, pa nekome ćemo pružiti život, priliku - kažu iz Pobjeda.

image
Bela u novom domu, foto: Farmica

U štali su zatekli još jednu svinju, koju vlasnik najprije nije htio dati, jer je bila određena za klanje. Naravno da je nisu mogli ostaviti. Premda je on najprije rekao da će kravu dati besplatno, na kraju je odlučio da im proda sve životinje. Za to su mu dali 12500 kuna.

- Ne možeš se cjenkati - pa ti ljudi su sve izgubili. On ne kuži da ih mi vodimo negdje gdje će do kraja života živjeti sretne i slobodne. Njemu jednostavno ta misao ne ulazi u glavu i okej, ne krivim ga, on ima 80 i kusur godina i za drugo ne zna. Njemu je sada nesreća i mi ne želimo da misli da su došle neke tamo frikuše koje kao spašavaju životinje i da su ga zeznule. Skupili smo pare, sve smo dali što smo imali, pa i zadužili se. No, platili smo, potpisali ugovor i poveli ih sa sobom - kažu Pobjednici.

Odlučili su sve zamoliti za pomoć. Moraju vratiti dugove koje su stvorili zadužujući se taj dan za otkup životinja, a uz to treba sagraditi štalu za njih. Za prvu ruku su se snašli, ali to je samo privremeno rješenje. Treba i sijena te stočne hrane. Može se sve to donijeti njima, ali i direktno na Farmicu. S naznakom "za gice i kravicu" uplatiti se može na: Udruga Pobjede IBAN HR8823400091110405854 Podaci za uplate iz inozemstva: Privredna banka Zagreb d.d. 10000 Zagreb, Račkoga 6, Croatia swift code: PBZGHR2X PayPal: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

image
Krava Šarava i poni Rocky, foto: Farmica

OKVIR

Biljana Crevar sudjelovala je u izvlačenju i prijevozu krave i svinja. Napisala je kako se životinje vrlo brzo opustile na Farmici te da je svaka već pokazala svoju osobnost. Dok je Lajka opuštena i sigurna u sebe, Luna je povučenija. Bela je veća, starija, ali ne pokazuje svoju nadmoć.

- Šaravoj je osobnost obrnuto proporcionalna njenoj veličini - očekivali bi od 700 kilograma teške krave da bude robusna, nespretna, "kuražljiva"... Ali to mogu misliti oni koji nikad krave nisu upoznali. Ona je toliko elegantna, mirna, blaga, nježna, veličanstvena! Sve te ne ljudske životinje su posebna dimenzija koju ne poznajemo: njihovu energiju, empatiju, emocije.... - zaključila je Biljana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:32