MAČKAMAMA

‘Bila je najveća ljubiteljica mačaka u gradu, navodno je imala i lava, a danas je tamo njen spomenik‘

Rođena je na današnji dan 1859. godine, a mnoge priče o njenom životu sačuvane su isključivo u usmenoj predaji

Spomenik Paulini Herman







 

 Vlado Kos/Cropix

Iz osječke udruge Devet života u četvrtaksu se sjetili najpoznatije ljubiteljice mačaka iz tog grada - plemkinje Pauline Herman, poznatije pod nadimkom Mačkamama.

U Osijeku nema onoga tko ne zna za Mačkamamu punim imenom Paulina Carolina Theresia Hermann, rođena plemenita Lobe (Nova Gradiška, 1.6.1859. - Osijek, 9.2.1938.).

U Osijek je stigla udajom za Dragutina Hermanna, uglednog i bogatog Osječanina povezanog s brojnim gradskim obiteljima. Između ostalog, Dragutin je bio suvlasnik tvrtke „Türner i sin“, najstarije špecerajsko-kolonijalne trgovine u gradu te je bio član Crkvenog odbora, zadužen za izgradnju župne crkve Svetih Petra i Pavla, kažu iz udruge.

image












Vlado Kos/Cropix

O njenom životu zna se jako malo, a većina poznatih činjenica dolazi iz priča Osječana koje se prenose s generacije na generaciju.

- Paulina je bila dobrotvorka, pomagala je siromašnim Osječanima, a osobito je voljela mačke, zbog čega je dobila i nadimak Mačkamama. Priča kaže da je imala preko stotinjak mačaka, čak i jednog lava.

Kako ni muzej nema točnih zapisa o tome, sve ostaje na legendi. Kako je njena obitelj bila jedna od najbogatijih u gradu susjedi nisu mogli zavirivati i brojiti mačke, a u to se vrijeme nije puno ni pisalo o nekome tko je jako bogat - pričaju iz udruge.

Sklonost pomaganju ljudima slabijeg imovinskog stanja i brojnost mačaka o kojima se brinula, pred kraj života doveli su je do financijskog kraha.

Umrla je u Osijeku, 9. veljače 1938., u 22 sata u 82. godini života. Pokopana je na osječkom groblju Svete Ane. Grobnica danas ne postoji, a nadgrobni spomenik je uklonjen kako bi se grobno mjesto prodalo novim vlasnicima.

Kao spomen na nju danas na uglu Drinske i Vinkovačke ulice u Osijeku stoji drveni kip koji predstavlja Paulinu s mačkama, a tu je i njen nekadašnji dom, dvorac koji i dandanas nosi njeno ime – dvorac Mačkamama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:32