OD MALIH NOGU

Bili su njena velika ljubav: Kraljica je obožavala životinje, ali posebno je bila vezana za korgije

Bavila se i uzgojem, ali ih nikad nije prodavala: štence je ili zadržavala ili poklanjala

Korgiji su bili njena velika ljubav

 Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

Pokojna kraljica Elizabeta II bila je poznata po mnogo toga, a među ostalim i po ljubavi prema životinjama. Psi i konji su zauzimali posebno mjesto u njenom srcu i tijekom cijelog života bila je okružena njima. Iza nje su ostala četiri psa - korgiji Candy i Muick, mješanac Sandy i Lissy. Potonja je pasmine koker-španijel, koju je kraljica udomila i nazvala po sebi. Nije poznato koji će član njene obitelji preuzeti brigu o ljubimcima, no sasvim je sigurno da će netko iz palače preuzeti brigu o njima.

image

Snimka nastala 1973. godine

Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

Njena ljubav prema životinjama počela je u mladosti. Obožavala je jahati konje i imati uza se korgije - odnosno, punim imenom Velške korgije Pembroke. Što više, to bolje. Sve je počeo 1933. godine, kada je u njenu obitelj došao prvi korgi. Ona ga je željela, pa su roditelji pristali. Iz uzgajivačnice su donijeli tri, a malena djevojčica odabrala je jedno štene. Službeno mu je ime bilo Rozavel Golden Eagle, no jasno, no svi su ga zvali Dookie. Bio je on prava mala katastrofa: grizao je kurire i posjetitelje, no svejedno je njegova fotografija s Elizabetom oduševila svijet.

image

Fotografija iz 1980. godine

Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

Tako je počela ljubav koja će trajati njen cijeli život. Za 18 rođendan princeza je poželjela ponovno imati korgija i tako je na poklon dobila Susan. Bila je sjajan ljubimac, no povremeno je znalo biti incidenata: recimo, u službenim spisima je zabilježeno da je ugrizla kraljevskog navijača satova i mladog stražara u palači. No, na njenom grobu u Sandringhamu, jasno, to ne piše.

image

Jako je voljela i konje

Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/Pa Images/Profimedia

Iako je druge životinje voljela, korgije je zaista obožavala. U jednom ih je trenutku imala 11 istovremeno. Ne zna se koliko ih je točno bilo tijekom njenog života, ali se vjeruje kako ih je bilo između 30 i 100. Imena su im bila razna: palačama su trčkarali Sugar, Foxy, Bushy... Za svakim psom je jako patila nakon njegove smrti, no ljubav je uvijek bila jača i nije mogla ni zamisliti život bez ovih čupavaca. Bavila se i njihovim uzgojem, no nije ih prodavala: štence je ili zadržavala ili poklanjala.

image

Snimka nastala 1977. godine u dvorcu Balmoral

Pa/Pa Images/Profimedia/Pa/Pa Images/Profimedia

Kraljica je sve svoje ljubimce nazivala djevojčicama i dječacima. Priča se kako ih je princeza Diana nazivala ‘pokretnim tepihom‘ jer su uvijek hodali oko Kraljice. Navodno princ Phillip nije dijelio ljubav svoje žene prema psima i nije bio oduševljen činjenicom da ih je uvijek nekoliko oko nje. Živjeli su u njenom privatnom apartmanu, a za Božić je svaki od njih imao svoju čarapu s poklonima, koje je punila vladarica osobno.

image

Snimka kraljice i njenog supruga nastala 1982. godine

Ron Bell/Pa Images/Profimedia/Ron Bell/Pa Images/Profimedia

Imala je, tijekom vremena, i labradore, koker španijele i dorgije - mješance korgija i jazavčara. Mnogi od njih bili su prisutni u svečanim prilikama, a s njima je pozirala i fotografima. Recimo, naslovnica časopisa Vanity Fair iz 2016. godine nije uključivala samo Elizabetu II, nego i njene pseće prijatelje. Bio je to njen službeni zahtjev, kojem se, naravno, udovoljilo.

Konje je obožavala, a jahanje joj je bila strast koju je dijelila sa svojom majkom, za koju se vjeruje da je buduću kraljicu naučila jahati. Tijekom vremena, bavila se i uzgojem, a mnogi od njenih konja pobjeđivali su na natjecanjima.

Osim pasa i konja, voljela je i divlje životinje - bila je pokroviteljica dviju kornjača, slona, ljenjivca i dva jaguara. Neke od tih životinja bile su smještene u ZOO vrtu u Londonu.

image

Susret Kraljice i lokalnih obožavatelja korgija iz Edmontona, 2005. godine

Fiona Hanson/Pa Images/Profimedia/Fiona Hanson/Pa Images/Profimedia
image

Snimka nastala u veljači ove godine, na kojoj je uz Elizabetu II njen dorgi Candy

Steve Parsons/Pa Images/Profimedia/Steve Parsons/Pa Images/Profimedia

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 12:36