BALKANDETOX LIFE

Biom pokrenuo novi projekt borbe trovanja divljih životinja, čiji je cilj podizanje svijesti

Ovom barbarskom praksom najviše su ugroženi supovi, za koje se procjenjuje da ih godišnje na Balkanu umire 115
 Otrovani orao u Hrvatskoj, foto: Boleslaw Slocinski (BIOM)

Iako je trovanje divljih životinja na Balkanu ilegalno, ta je štetna praksa i dalje raširena i predstavlja stvarnu prijetnju divljim vrstama, posebice supovima, okolišu te javnom zdravlju. Zahvaljujući konzervatorskim aktivnostima postignut je napredak, a pokretanje projekta ‘BalkanDetox LIFE’ će devet organizacija surađivati s različitim nacionalnim i međunarodnim dionicima – od državnih institucija do lovaca i stočara, kako bi umanjili ovu prijetnju i postigli konkretne rezultate diljem sedam balkanskih zemalja.

- Projekt je izgrađen na čvrstim osnovama koje je izradio Vulture Conservation Foundation’s (VCF), Balkan Anti-Poisoning Project, posebno u osiguranju angažmana relevantnih državnih institucija za borbu protiv trovanja divljih životinja. Projekt će omogućiti nastavak ove inicijative za poboljšanje upravljanja slučajevima trovanja i postizanje značajnog smanjenja smrtnosti supova i drugih pogođenih vrsta uzrokovanih ovom ilegalnom praksom u regiji - kaže Uroš Pantović, koordinator projekta BalkanDetox LIFE.

Najčešći način trovanja divljih životinja na Balkanu je namjerno postavljanje otrovnih mamaca za ubijanje divljih grabežljivaca ili drugih divljih i domaćih životinja koje mogu nanijeti štetu stoci ili lovnoj divljači. Lešinari kao glavni čistači u prirodi često postaju žrtve trovanja, bilo izravnim konzumiranjem mamca ili hranjenjem ostacima uginulih otrovanih životinja. Česti i uzastopni slučajevi trovanja na Balkanu rezultirali su s 465 potvrđenih smrtnih stradavanja lešinara u posljednjih 20 godina, a studija VCF-a procjenjuje da najmanje 115 supova godišnje umire od trovanja na Balkanu, jer je samo oko 20 posto takvih slučajeva otkriveno i dokumentirano.

- Ovaj alarmantni problem prouzročio je istrebljivanje, pa čak i izumiranje nekih vrsta supova u balkanskim zemljama, gdje su populacije još uvijek vrlo male i fragmentirane. Hitno je potrebno riješiti taj problem ako ih želimo vratiti na prijašnje razine i rasprostranjenost. Lešinari, također poznati poznati kao prirodna ekipa čistača, uklanjaju trule lešine iz divljine, pomažući održavanju ekosustava zdravim jer djeluju kao sanitarna služba i besplatno pružaju važne ekološke usluge koje donose korist prirodi, divljini i društvu u cjelini! - naglašava José Tavares, direktor VCF-a.

Projekt BalkanDetox LIFE želi promijeniti ponašanje i percepciju cijelog niza ljudi: od donositelja odluka do šire javnosti. Projektni tim podići će svijest o ozbiljnosti trovanja divljih životinja, kao i savjetovati o sigurnim alternativama rješavanja temeljnog problema (sukob čovjek-divljina), poput preventivnih mjera koje ne štete životinjama ili okolišu. onačni cilj je smanjiti razmjere i opseg trovanja divljih životinja na Balkanu, a time i pomoći zaštiti prirode i ljudi!

‘BalkanDetox LIFE’ petogodišnji je projekt s proračunom od 1,8 milijuna eura, a provodit će se u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji. Našu zemlju predstavlja Udruga Biom, koja godinama radi na problematici trovanja divljih životinja.

- Ovaj projekt je ujedno nastavak projekta Balkan Anti-Poisoning Project, regionalnog projekta protiv trovanja na kojem smo također surađivali s VCF-om. Dosadašnja dobra suradnja nas je potaknula na daljnje partnerstvo. Veselimo se ovom projektu jer vjerujemo da bi se edukacijom i osvješćivanjem javnosti o ovoj osjetljivoj temi mogao postići pozitivan učinak na terenu - ističe Nera Fabijanić, koordinator projekta iz Udruge Biom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:35