KOJI IZNOSI!

Biste li za mačku platili gotovo 800 tisuća kuna? Evo koje su najskuplje pasmine na svijetu...

Cijene im ovise tome koliko su plodne, ali i kolika je potražnja na tržištu

Bengalska mačka

 Svetilos/Alamy/Alamy/Profimedia

Dok se mnogi odlučuju udomiti mačku s ulice, ima i onih koji žele baš određene pasmine i nije im nešto izdvojiti vrtoglave iznose kako bi ih mogli dovesti doma. Na cijenu utječe nekoliko faktora: rijetkost mačke, njena popularnost ali i to koliko mladih može imati. Najskuplje pasmine na svijetu, barem trenutno su, Ashera, Savannah i Bengalska mačka.

Za Asheru se mora izdvojiti priličan iznos, koji u nekim slučajevima doseže nevjerojatnih 795 tisuća kuna. Riječ je o jednoj od najegzotičnijih domaćih mačaka na svijetu, koja svoje porijeklo vuče od azijskih leoparda. Ove su mačke rijetke, što utječe na njihovu visoku cijenu. Lako ih je prepoznati po tome što su veće od mačaka na koje smo inače navikli - može narasti do metra i pol, a teže i po 15 kilograma. U zadnjih 15 godina prodano je svega 100 ovih mačaka.

Savannah je nešto jeftinija, pa najskuplje koštaju 235 tisuća kuna, no može je se kupiti već za 50 tisuća. To je najviša mačka na svijetu. No, nije svugdje popularna - u nekim je dijelovima svijeta, primjerice, u određenim državama SAD-a zabranjena, jer je tamo ne smatraju domaćom mačkom. Ove su mace skupe jer nisu baš plodne - nakon šeste generacije mužjaci više nisu plodni, a osim toga, nemaju baš jednako želju za parenjem kao druge mačke.

Cijene bengalske mačke kreću se od 60 do 160 tisuća kuna. Ta je pasmina najpopularnija od skupih pasmina. Mačka je mišićava, ima velike oči, a dlaka joj je u različitim bojama: smeđa, srebrna, siva, crna ili bijela. Poznate su kao ljubiteljice vode, no poznato je da oni koji ih vole ne smiju s njima živjeti u New Yorku, Seattleu i na Havajima. Tamo su, naime, zabranjene.

image

Bengalska mačka

Svetilos/Alamy/Alamy/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 10:54