LONDON

Bivša zaposlenica ZOO vrta skupila životinjski izmet za izložbu, no od jedne vrste sisavaca nije ga htjela uzeti

Sve je počelo kad se morala oprostiti od svoje omiljene slonice, a onda su otišli i nosorozi...

Ilustracija

 Dmitry Andreev/Alamy/Alamy/Profimedia

Zamislite hrpicu nečeg smeđeg, što na prvi pogled izgleda kao da je netko grožđice umočio u čokoladu. Ima toga još: malo dalje je i čokoladna torta i puding od karamela. Mora biti to, jasno.

Ali nije. Nadamo se da ne jedete nešto do čitate ovaj tekst - posebno se nadamo da ne jedete čokoladu. Jer ono što opisujemo nije prizor iz kakve slastičarnice, nego s nove izložbe koja se može vidjeti u Londonu. Žao nam je, nije izložba slatkiša, nego životinjskog izmeta. Autorica joj je Tracey Lee, bivša zaposlenica jednog ZOO vrta. Ona je u svojoj kolekciji prikupila čak 120 vrsta izmeta raznih životinja, a onda je napravila izložbu ‘The Origin of the Faeces: Poo at the Zoo‘ (Porijeklo izmeta: Kakica u ZOO vrtu).

Da sakupi sav taj izmet trebalo joj je više od 20 godina. Sve je počelo kad se morala oprostiti od svoje omiljene slonice. Kad je životinja otišla, Tracey je imala samo ostatke iz njene nastambe. Ostatke izmeta. Isto se dogodilo kad su dva nosoroga napuštala ZOO vrt.

- Stavila sam njihovu kakicu pokraj slonovog izmeta u kotlovnici. Znam da to zvuči čudno, no tako je počelo - rekla je umjetnica za Guardian.

Tijekom sljedeća dva desetljeća, Lee je povećavala svoju kolekciju, sušila izmet životinja i spremala ga u prijateljev štagalj i u svoje spremište. Posjetila bi prijatelje koji rade u drugim zoološkim vrtovima i otišla s prtljažnikom punim izmeta. S vremenom je skupila dojmljivu kolekciju. Jasno, ako vam je izmet dojmljiv.

Na ovoj se izložbi tako, osim onog što ostane iza sisavaca, može vidjeti i izmet ugroženih ptica, koji je prikupljen na platnima postavljenim ispod njihovih omiljenih stabala, te gmazova i beskralješnjaka. No, izmeta jednog sisavca tamo nema - onog koji dolazi od čovjeka. Lee je rekla kako nema nikakve šanse da se to uvrsti u postav.

- Ovo je briljantna izložba jer posjetiteljima daje dopuštenje da razgovaraju o kakici – a to je nešto što privlači ljude svih dobi. Posebno želim iskoristiti Traceynu nevjerojatnu izložbu kako bih mlade ljude povezao sa stvarnim stanjem prirodnog svijeta - istaknuo je Robin Hutchinson, organizator izložbe koja je otvorena do 28. listopada, a dolazak je već najavilo više od tisuću školaraca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 17:51