VRBIK NA NOGAMA

Bivši saborski zastupnik u ratu protiv vrana: ‘Preuzele su vlast u našem kvartu! Nevjerojatno što sve rade‘

Idući tjedan dolaze radnici Zrinjevca rezati granje stabala. Stručnjakinja Ingeborg Bata kaže kako je ovo loše vrijeme za to...
 Marko Todorov/Cropix

Političar Pero Kovačević krenuo je u rat protiv - vrana. Na zagrebačkom Vrbiku, gdje živi, odlučio je reagirati na, kako kaže, pritužbe građana, pa je od direktora Zrinjevca zatražio "žurno i učinkovito postupanje". Objavio je to u grupi Srcem za Trnje.

-Dobio sam, odnosno, dobivam sve više pritužaba stanara Vrbika na previsoko i razraslo drveće u kvartu, zbog čega je kvart pun vrana koje stvaraju nesnosnu buku i nered na zelenim površinama. Vrane su zavladale Vrbikom, potjerale sve ptičice iz kvarta, stvaraju nered na zelenim površinama, izbacuju smeće iz koševa, njihovo deranje od četiri ujutro, pa cijeli dan je nepodnošljivo - napisao je i dodao kako mu je direktor Zrinjevca rekao kako će se s orezivanjem početi najkasnije u drugoj polovici idućeg tjedna.

No, stanari Vrbika s kojima smo razgovarali kažu kako nisu svjesni problema s vranama. Prije dvije godine bilo ih je, kažu, dosta, ali se broj smanjio.

- Sad ih stvarno nema previše i definitivno nisu previše bučne. Imam livadu punu stabala ispred zgrade i prva bih vam rekla da me ptice bude, ali to se ne događa. Također, kako često sjedim na balkonu, vidim brojne druge ptice, tako da ne znam tko je Peri Kovačeviću dojavio neistine. Niti je naokolo razbacano smeće, a niti su potjerale druge ptice - kaže nam jedna stanarka.

image
Objava Pere Kovačevića na Facebooku

Jedan stariji gospodin, koji hrani ptice, to nam je potvrdio. Kaže, svako jutro mu na "gablec" dolaze golubovi i vrapci, i tek ponekad vrana. Prije ih je bilo puno više. Osim toga, kaže, kako često šeće po kvartu, primijetio je da vrane više ne vade smeće iz kanti, jer ove nove imaju drugačiji oblik i gotovo je nemoguće izvaditi ga van.

- Zapravo, kvart je uredniji nego prije. Vrane čujem samo navečer, po danu nikad. One su bića koja žive s nama u ovom prostoru, isto kao i druge životinje, tako da ne znam zašto ljudima toliko smetaju. Meni su one jako drage, veoma su pametne, a što se tiče toga da ubijaju druge ptice, čine to samo teško bolesnim pticama, to sam i sam vidio. To je prirodna selekcija. Tako da vrane nisu negativci - rekao nam je umirovljenik.

Što kaže struka? Ingeborg Bata iz udruge AWAP, koja pomaže divljim životinjama, kaže da joj nije jasno zbog čega se obrezivanje stabala nije radilo tijekom zime, nego sada, netom prije nego vrane počnu savijati gnijezda i imati mlade.

- Osim toga, vrane ne grakću ujutro, nego samo kad idu na spavanje. Može ih se sporadično čuti tijekom dana, ali nikad prije nego se razdani. Imajte na umu daje broj vrana u gradu znatno reduciran zadnje dvije godine. Ako se već planiraju ovakve akcije, koje su u srži besmislene, to je trebalo obaviti do polovice trećeg mjeseca, a ne sad krenuti - kaže Ingeborg i pojašnjava zašto je ova akcija besmislena: ako se sruše grane i vrane ne budu imale gdje saviti gnijezda (ili ako im se divlje uništi gnijezda) one neće otići.

- Ma kakvi, one su teritorijalne i ostat će na mjestu gdje žive, a gnijezda će saviti na nekom drugom mjestu. Jedini način na koji se može kontrolirati populacija, ako netko već smatra da ih je previše, je da se mućkaju jaja. Tako one neće imati nova, sjedit će na ovima iz koji se ništa neće izleći i tako će ih biti manje. No, to je preskupo, pa svi idu na način koji nema nikakvog smisla - zaključuje Ingeborg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 17:40