VLASNIK MULJATOR?

Bobiju oduzeli titulu najstarijeg psa na svijetu jer sumnjaju - u prevaru!

Riječ je o privremenoj mjeri, koja ostaje na snazi dok istraga ne bude završena

Bobi snimljen u srpnju prošle godine

 Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia

Bobiju, portugalskom mastifu koji je stekao titulu najstarijeg psa ikad prije nego što je preminuo prošlog listopada u dobi od 31 godine, privremeno je oduzeto priznanje nakon što su se pojavile sumnje u to koliko je točno bio star. Naime, nakon njegove smrti su se pojavile sumnje u prevaru, pa je zbog toga pokrenuta istraga.

Neki su promatrači primijetili da slike Bobija iz 1999. pokazuju psa koji je imao šape drugačije boje od onoga koji je preminuo prošle godine. Veterinari su se odmah ogradili - iako je njegova dob bila registrirana u nacionalnoj bazi podataka o kućnim ljubimcima, to nije dovoljan dokaz. Svaki vlasnik veterinaru sam kaže kad je pas rođen i to nitko ne provjerava. Na čupavcu je svojevremeno provedeno i genetsko testiranje, ali ono je samo potvrdilo da je riječ o starijem ljubimcu. Takvo testiranje nije moglo dati odgovor na pitanje koliko je točno star.

Danny Chambers, veterinar i član vijeća Kraljevskog koledža veterinarskih kirurga, koji predstavlja 18 tisuća veterinara, rekao je da "nitko od njegovih kolega veterinara ne vjeruje da je Bobi zapravo imao 31 godinu".

Istraga tehnološkog časopisa Wired tada je utvrdila da iako je baza podataka portugalske vlade za registraciju mačaka i pasa imala unos za Bobija - za kojeg je njegov vlasnik opisao da je rođen 1992. - nije imala "nikakvu registraciju ili podatke koji mogu potvrditi ili demantirati ovu tvrdnju”. Službenik vladine baze podataka također je rekao časopisu da ih Guinnessova knjiga rekorda nikada nije kontaktirala kako bi provjerili informacije. Vlasnik Bobija, Leonel Costa, nije odgovorio na pitanja Wireda.

U utorak je glasnogovornik Guinnessove knjige rekorda potvrdio da su Bobiju oduzeta titula do završetka istrage.

- Dok je naše istraživanje u tijeku odlučili smo privremeno pauzirati njegovu naslov. Tako će biti sve dok ne utvrdimo točno koliko je bio star - istaknuo je glasnogovornik, prenosi Guardian.

Sve do Bobijeve smrti u dobi od 31 godine i pet mjeseci, najstariji zabilježeni pas bio je Bluey, australski pas stočar koji je preminuo 1939. u dobi od 29 godina i pet mjeseci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 21:49