NIJE IM TEŠKO

Bravo za vatrogasce! Oni su ti koji veoma često, kad nitko drugi ne može, pomažu životinjama

Bilo da je riječ o spuštanju mačaka iz krošanja stabala ili izvlačenja zmija iz kuća
Ilustracija
 Uygar Ozel/Zuma Press/Profimedia

Javna vatrogasna postrojba (JVP) grada Splita u prvih sedam mjeseci ove godine odradila je 700 intervencija od čega tek 253 požara dok se ostatak uglavnom odnosio na tzv. tehničke intervencije.


Riječ je o raznim situacijama u kojima vatrogasne vještine i alati mogu biti od pomoći. Tako ih primjerice iz bolnica zovu da svojim brusilicama pomognu u skidanju nakita, uglavnom prstenja, ljeti izvlače zmije koje su se uvukle u kuće ili dvorišta, ali pomažu i starijima koji žive sami i ne mogu ustati nakon pada.


Tu su i tehničke intervencije u sudarima, ispumpavanja vode iz poplavljenih prostora, oslobađanje zaglavljenih iz liftova, uklanjanje grana što prijete padom, ali i vađenja zalutalih mačaka ili lopti iz krošanja drveća. Zapravo, često su oni ti koji pomažu mačkama da se vrate na zemlju.

U mnogim situacijama upravo njihova pomoć vezano za životinje je presudna, posebno kada divlje životinje zaglave na mjestima odakle ih ljudi ne mogu izvući. U tim situacijama vatrogasci pomažu koristeći svoje alate, tako da su često upravo oni ti koji životinje spašavaju od ružne smrti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:08