DOBRO JE ZNATI

Brojna istraživanja potvrdila: Psi zaista prepoznaju loše ljude i pamte ih

U eksperimentu su sudjelovali spi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali

Ilustracija

 Adrian Brockwell/Panthermedia/Profimedia

Jedno od općih uvjerenja je ono da psi znaju prepoznati ljudske kvalitete te da znaju kada im netko laže. Tom se temom bacilo istraživanje koje je proveo Akiko Takaoka, istraživač s Odsjeka za psihologiju Sveučilišta u Tokiju. Tijekom nekoliko godina istraživačkog rada koji se bavi kognitivnim razvojem životinja, na neko je različitih načina testirao ideju da psi znaju kada ih se prevari i da pamte ljude koji su to učinili. Ta se premisa pokazala točnom - ne samo to, nego psi nakon što ih se prevari gube povjerenje u neku osobu.

Jedan od tih eksperimenata izgledao je ovako: nekoliko posuda s hranom, volonter, psi. Druga je osoba postavila te prazne posude, što oni nisu mogli vidjeti sve dok im se nisu približili. Postupak je ponovljen nekoliko puta, a na kraju se ispostavilo da psi pamte tko ih je prevario. Kad je ta osoba ušla u prostoriju, većina je bila ravnodušna, a nekoliko pasa je bilo ljutito. Istovremeno, prema onima koji ih nisu prevarili pokazivali su privrženost, piše National Geographic.

Druga studija, koju su proveli zaposlenici Odsjeka za psihologiju Sveučilišta Kyoto pokazali su kako je njima jasno ako se netko ponaša ružno prema ljudskim članovima njihove obitelji i da će se ponašati u skladu s tim. Što će učiniti ovisi o karakteru psa, no razumiju što se događa.

U eksperimentu su sudjelovali spi u pratnji svojih vlasnika i nekoliko volontera koje oni nisu poznavali. Oni su imali zadatak: dio njih se lijepo ponašao prema vlasnicima, a drugi su vikali na njih i ponašali se agresivno.

Kada su potom volonteri psima ponudili hranu, otkrili su nešto veoma zanimljivo. Oni koji su se dobro ponašali prema njihovim vlasnicima nisu imali problema: psi su prihvatili njihove poslastice i maženje. No, oni koji su bili bezobrazni izazvali su negativnu reakciju: neki psi nisu htjeli prihvatiti keksić, neki da, no čak i oni koji su ga uzeli nisu bili raspoloženi za daljnje druženje nego su se samo maknuli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 03:29