RUBRIKA VETERINARKE

‘Budite oprezni - evo kako izgleda toplotni udar i što možete napraviti‘

Prognoza ovisi o tome koliko je bila povišena tjelesna temperatura i koliko dugo je trajala hipertermija

Silva Rakočević

 Privatni album

Kada je tjelesna temperatura u pasa iznad 41 stupanj bez prethodnih znakova bolesti, a oni su izloženi prekomjernoj vanjskoj ili okolišnoj toplini, nazivamo - toplotni udar. Kritična temperatura pri kojoj dolazi do zatajenja više organa i prijeteće smrti je od 41,2 do 42,7 stupnja.

Psi koji pate od toplotnog udara mogu imati ove simptome: ubrzano disanje, brzi otkucaji srca, suho i ljepljivo zubno meso (desni), kao i njihovu promijenjenu boju, modrice na zubnom mesu, mogu djelovati dezorijentirano, imati napadaje grčenja mišića, povraćanje i proljev.

Najčešći uzrok toplotnog udara ili hipertermije je ostavljanje psa u automobilu s neodgovarajućom ventilacijom. Tjelesna temperatura psa u ovoj situaciji može porasti vrlo brzo, često unutar nekoliko minuta. Važno je znati da psi ne mogu kontrolirati svoju tjelesnu temperaturu znojenjem kao ljudi, jer imaju relativno malen broj znojnih žlijezda smještenih u šapama. Njihov primarni način regulacije tjelesne temperature je dahtanje.

Ostali uobičajeni uzroci toplinskog udara uključuju ostavljanje psa u dvorištu bez pristupa hladu ili vodi u jako vrućem danu, izlaganje sušilu za kosu dulje vrijeme i pretjeranu, energičnu tjelovježbu tijekom visokih temperatura. Uzbuđeni psi, ili oni koji su podvrgnuti pretjeranoj tjelovježbi, mogu ponekad biti u opasnosti, čak ako se temperatura i vlažnost okoliša ne čine jako visokima. Pazite, da pse ne držite u slabo prozračenom okruženju ili kućici za pse.

Pasmine pasa kao što su brahiocefalični psi (mops, buldog, boston terijer, bokser) su u puno većem riziku. Kod tih se pasmina klinički znakovi toplotnog udara mogu pojaviti kada su vanjske temperature i vlažnost umjereno povišeni. Psi koji iz bilo kojeg razloga imaju brnjicu mogu biti izloženi većem riziku, jer je njihova sposobnost dahtanja ograničena brnjicom.

Hipertermija je razlog za hitnu intervenciju. Ovdje je vrlo bitno kontrolirano snižavanje temperature. Možemo psa tretirati hladnom vodom (ne ledenom), preko glave, trbuha, pazuha i stopala ili se na ta područja mogu staviti hladne krpe. Ako koristite hladne mokre krpe, treba ih stalno mijenjati ili će one početi zadržavati toplinu. Dobro je osigurati kontinuirani protok zraka preko psa, kako biste povećali gubitak topline isparavanjem, dok se daljnje liječenje ne nastavi u veterinarskoj ambulanti. Davanje intravenozne infuzije, blaga sedacija i terapija kisikom niske koncentracije će pomoći, ali samo u ambulanti. Jedna napomena: korištenje ledenih obloga je kontroverzno, jer mogu pridonijeti smanjenom protoku krvi na površini kože, gdje se može dogoditi izmjena topline.

Kod psa pratimo rektalnu temperaturu i liječenje ćemo prekinuti kad pas pokazuje znakove oporavka ili kada se temperatura spusti na 39,4 stupnja. Svakako pazimo da ne pretjeramo u hlađenju organizma psa, jer može doći do hipotermije (opasno niske temperature).

Prognoza psa nakon toplotnog udara ovisi o tome koliko je bila povišena tjelesna temperatura, koliko dugo je trajala hipertermija i kakvo je bilo fizičko stanje ljubimca prije toplotnog udara. Ako tjelesna temperatura nije bila ekstremno visoka, većina zdravih ljubimaca brzo se može oporaviti, ako se na vrijeme pristupi liječenju. Neki kućni ljubimci iznimno mogu imati neko trajno oštećenje organa ili se može dogoditi smrtan ishod od komplikacija koje su se razvile nakon hipertermije. Kućni ljubimci koji su već doživjeli jednom hipertermiju, mogu biti izloženi većem riziku od naknadnog toplinskog udara zbog oštećenja termoregulacijskog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 20:46