Ovih se dana na našoj obali bilježe nezapamćene temperature mora. Nakon što je jučer na Mljetu izmjerena temperatura mora od čak 30 stupnjeva, i danas slične vrijednosti. U Dubrovniku i na Mljetu more je dosegnulo 29 stupnjeva, na Lastovu, Krku i u Splitu 28. Globalno zagrijavanje ostavlja sve veći trag i u morskom životu. Znanstvenici su zaprepašteni brzinom kojom se mijenja sastav stanovnika Jadranskog mora, piše HRT.
Čisto i toplo more na Kantridi - jednoj od omiljenih gradskih plaža u Rijeci, ovih dana ipak bez meduza.
- Pedeset godina svaki dan. I uvijek je more lijepo, čisto, nekad kažu malo zagađeno, ali valovi to odnesu.
- Vjerujem da je toplije nego što zna inače da bude, govore posjetitelji plaže na Kantridi.
Visoke temperature mora još više osjećaju kupači na srednjem i južnom Jadranu:
- Pretoplo je za šesti, početak sedmog mjeseca, pretoplo.
- More je pretoplo, more je jako lijepo, osvježili smo se jako, govore.
Zbog globalnog zagrijavanja znanstvenici ističu da se od 2016. pojavljuju neobične ribe i meduze koje iz toplih mora preko Sueskog kanala i Gibraltarskog prolaza dolaze u Sredozemno more te na kraju u Jadransko.
- Globalni napor je potreban za zaustavljanje rasta temperature i zraka i mora u svijetu. Ono što nam izgleda kao mala promjena, dio stupnja ili jedan stupanj to je jako velika promejna za zajednice u moru i zapanjeni smo količinom promjena, ističe prof.dr.sc. Marcelo Kovačić s Prirodoslovnog muzeja u Rijeci.
Sve je vjerojatnije da budući naraštaji neće znati za srdele i papaline, nego za, nama egzotične, primjerke tropskih ribica. U Jadran dolaze nove vrste, a uslijed toplijeg mora.
- To je opasno jer su svi ti organizmi uljezi. Sredozemno je pitomo, mirno more, bez opasnih organizama, ali od proboja Sueskog kanala i zbog klimatskih uvjeta kakvi su danas, tropske i suptropske vrste dolaze. Dolaze u ambijent koji je njihov domaći ambijent. To je takav trend zadnjih 30 godina. Pogotovo istočno Sredozemlje, odakle odlaze i u Jadransko more. Ima riba, planktonskih vrsta koje su se udomaćile - kaže Davor Lučić s Instituta za more i priobalje sa Sveučilišta u Dubrovniku.